Egyedül Krisztus gyógyító erejében hinni
2020. február 10. Évközi ötödik hét – hétfő
Szent Skolasztika szűz
P. Patrick Murphy 

Mk 6, 53-56
„Átkelve a tavon Genezáret földjére érkeztek s kikötöttek. Amikor kiszálltak a bárkából, az emberek rögtön felismerték. Bejárták az egész környéket, s ágyastul odahordták a betegeket, ahol hallomásuk szerint tartózkodott. Amerre csak járt, a falvakon, városokon és tanyákon, kitették a betegeket a terekre, és kérték, hogy legalább ruhája szegélyét érinthessék. Aki csak megérintette, meggyógyult.”

Bevezető ima: Uram, hiszek gyógyító hatalmadban, hiszem, hogy képes vagy lelki és testi gyógyításra. Lelki betegségben és gyengeségben jövök most hozzád, abban a biztos tudatban, hogy te vágysz arra, hogy meggyógyíts és megerősíts engem. Alázatosan felajánlom neked sérült és fájó lelkemet, mely az önszeretet és büszkeség lelki rákjában szenved. Átadom magam szerető kegyelmednek. Köszönöm Uram, hogy figyelsz rám és feltétel nélkül szeretsz engem.

Kérés: Uram, gyógyítsd meg szívemet és lelkemet, és segíts megtennem, ami szükséges lelki egészségem fenntartásához!

1. Testi és lelki betegség. Az emberek ebben az evangéliumi részben nem azért siettek, hogy másokat meghívjanak arra, hogy Jézustól bocsánatot és lelki gyógyulást nyerjenek. Siettek, de azért, mert betegeket vittek az Úr elé, hogy meggyógyítsa őket testi bajaikból. Milyen vak az emberi szív, hogy gyakran jobban fél a testi bajoktól, mint a lelkiektől vagy attól, hogy kiesik Isten kegyelméből! A leghalálosabb betegségek, amikben szenvedhetünk azok, amik belőlünk fakadnak: „A szívből törnek elő a gonosz gondolatok, a gyilkosság, a házasságtörés, a kicsapongás, a lopás, a hamis tanúság, a káromlás. Ezek szennyezik be az embert. Az, hogy mosatlan kézzel eszik, nem szennyezi be az embert.” Mt 15, 19-20

2. Menedékre lelni Krisztusban. A szentek évszázadok során hittek abban, hogy Krisztus érintése a szentségek vétele által lelki gyógyulást és szabadulást hoz. Szent Ambrus így imádkozott mise előtt: „Szívem sebesült a sok bűntől, elmém és nyelvem védtelenül hagyott. Erő és szeretet Ura, magányomban és szükségemben hozzád fordulok, a kegyelem forrásához; hozzád sietek, hogy meggyógyíts; menedéket lelek a Te oltalmadban. Vágyom a veled való találkozásra, de nem Bírómmal, hanem Megváltómmal vágyom találkozni. Uram, nem szégyellem megmutatni neked sebeimet. Csak te tudod hány bűnöm van és milyen súlyosak, Mivel bűneim miatt aggódom üdvösségemért, reményemet végtelen kegyelmedbe helyezem. Tekints rám irgalommal, Úr Jézus Krisztus, Örök Király, Isten és ember, akit értünk haltál meg a kereszten. Benned bízom, aki sosem szűnsz meg az irgalmas szeretet forrása lenni: hallgass meg engem és bocsásd meg bűneimet és gyengeségeimet.”

3. Azok, akik hittel érintették meg Krisztust. Mindenki, aki a hit érintésével érintette meg Jézus Krisztust, meggyógyult: a vak ember, a tíz leprás, az elsorvadt kezű ember, a béna, Jairus leánya, a vérfolyásos asszony, a démontól megszállt fiú, a gerázai megszállott, a süket ember. Egy valami közös volt mindnyájukban: A hitük engedte meg az Úrnak, hogy meggyógyítsa őket. A vérfolyásos asszony esetében ezt írja a Szentírás Jézusról: „erő ment ki belőle” Mk 5,30 A hit egyike a legerősebb emberi tettnek, hiszen Isten maga döntött úgy, hogy hagyja magát megérinteni általa. Mennyire erős a hitem Jézus Krisztus erejében? Kinyújtom-e a kezem és megérintem-e Őt hittel nap, mint nap? Megengedem neki, hogy cselekedjen az életemben a hitem által? Mire várok még?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te magad vagy az erő; megváltásom és lelki gyógyulásom forrása.  Ebben az imában kinyújtom kezem és hittel érintelek meg; bár méltatlan vagyok rád és hitem gyenge. Gyógyíts meg, Uram! Adj erőt, hogy a gonosz erejét le tudjam győzni, és kitartsak kegyelmed és jóságod mellett! Hiszek, Uram, segíts hitetlenségemen!

Elhatározás: A nap folyamán felajánlom az Úrnak hitből fakadó cselekedeteimet.


A pápa imaszándéka 2020. február hónapra:

A menekültek segélykiáltásának meghallásáért: Imádkozzunk, hogy meghalljuk és komolyan vegyük az emberkereskedelem áldozataivá vált menekült testvéreink segélykiáltását.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka: Hogy a közelgő -2020-as – Eucharisztikus Kongresszusra való készület új lendületet adjon közösségeink hitének és életének. 

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.