Családi napon találkoztak a baktalórántházi egyházközség hívei a település római katolikus templomkertjében június 29-én. A plébániához tartozó fíliákból — Ramocsaházáról, Petneházáról, Laskodról, Nyírjákóról, Nyírkércsről, Nyíribronyból, Flóra-tanyáról — a gyermekek, felnőttek, szülők, nagyszülők Szent Péter és Pál napján találkoztak.

Lázár István plébános, kanonok köszöntötte a vendégeket, örömét fejezte ki, hogy sokan jelenlétükkel válaszoltak a meghívásra. Lázár atya Szent Péter és Pál életútját mutatta be, majd közösen hálát adtunk Istennek a termésért, búzáért, gabonáért, amelyből a mindennapi kenyerünk kerül asztalunkra.

Egész évben volt elég eső és napsütés, ami nevelje és Péter-Pál napjára megérlelje a kalászt. Péter-Pálra felszakad a búza töve, és megkezdődhet az aratás. Az aratás, aratókoszorú-, kéve-készítés, keresztrakás, cséplés, kenyérsütés mozzanatait versekben, történetekben is megénekelték, amelyet a falu közösségének élete, ereje, fiatalok ismerkedése tett még szebbé. A petneházi Szentlélek gitáros énekkar szolgálatával közös énekekkel dicsőítettük Istent.

A kötetlen szórakoztató programokon — kerékpárverseny, ugráló vár, trambulin, arcfestés, célbadobás, sorverseny, tollas-, és teniszlabda, foci, kifestő, tombolasorsoláson — mindenki nyert, ha mást nem is, de jókedvvel térhetett haza. Szalonnasütés várta az ínyenceket, a kisebbeknek finom paprikás krumplit főztek. A kitartóak este a tábortűz mellett, gitáros kísérettel közösen énekelve zárták a napot, amelyen közel kétszázan vettek részt.

Váljék Isten dicsőségére, mindenki lelki épülésére e találkozás!
Némethné Csubák Éva, sajtóapostol