Mindannyiunk élete üdvösségtörténet

Kisvárdai fiataloknak szolgáltatta ki a bérmálás szentségét Palánki Ferenc megyéspüspök

 

„A pünkösd az öröm, a reménység, az élet ünnepe” – kezdte ünnepi beszédét Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, miután szeretettel és nagy örömmel köszöntötte 2018. május 20-án, pünkösd ünnepén a kisvárdai Szent Péter és Pál egyházközség 29 bérmálkozó fiatalját, családjaikat, a bérmaszülőket és a kedves híveket.

„A pünkösd az új élet ünnepe – folytatta gondolatait püspök atya. „Isten megújítja a föld színét, legfőképpen azok által, akik kinyitják előtte a szívüket és befogadják a lélek ajándékait. A kereszténység nem a zsugorodás, a szomorúság, a szenvedés, még csak nem is a kereszt vallása, hanem az örömé, a reménységé, az örök életé. Ezt a meggyőződést kapjuk mindannyian a Szentlélek által. Erre a hitre kell, hogy eljussunk, hogy mindannyiunknak az élete személyes üdvösségtörténet legyen. A mi felelősségünk pedig, hogy elkezdünk-e felnőttként gondolkodni, felelősséggel, jósággal a szívünkben.”

Ezután a megyéspüspök a gyermeki hitre emlékeztetett bennünket, amely a keresztelkedésünkkel kezdődött, majd amikor kicsi gyermekként a szüleink tanítottak meg imádkozni, az Istenre való gyermeki ráhagyatkozás örömét éltük meg. Felnőtt korban már nem maradhatunk csak ezen a szinten, mert felelősségteljes feladataink is vannak. Fontos, hogy a gyermeki hitünk velünk együtt nőjön fel. „A gyermek megtanul járni, úszni, de meg kell tanulnia imádkozni is” – idézte püspök atya Böjte Csaba ferences szerzetes gondolatait.

Majd így folytatta: „Meg kell tanulnunk kapcsolatban lenni Istennel. Amikor a rossz történés után imádkozunk a Jóistenhez, hogy vigyázzon ránk, ez már magasabb szintje a hitnek. Ha Jézusra nézünk, láthatjuk, hogy még ez is kevés. A bérmálkozók, mint nagykorú keresztények eljutottak a felnőtt, érett hitre, ez azt jelenti, hogy bármi történik, akár jó, akár rossz, hinni kell, hogy Isten mellettünk van.

„Üdvösségtörténet az életem!” – idézte újra püspök atya a bevezető gondolatát., majd kiemelte, az Isten szeretetéért semmi sem drága, még a szenvedést is el kell, hogy viseljük. Ehhez az kell, hogy eljussunk a felnőtt érett hitre a Szentlélek által. Ezt nem tudjuk a magunk erejéből elérni, de fontos, hogy életünk folyamán meghozzuk a döntéseket, hogy eljussunk erre az útra.

A főpásztor ezután örömét fejezte ki a 29 bérmálkozó fiatalnak, amiért igent mondtak Isten hívó szavára. A fiatalok döntésük szerint a szeretet útján akarnak továbbhaladni másokkal együtt járva, egy közösségben. Hiszen a keresztény hit, közösségi élet. Nem vagyunk magunkra hagyva. A közösségben megtapasztalhatjuk azt, hogy együtt vagyunk másokkal, együtt járunk másokkal és segítjük egymást. Bízhatunk a másikban.

„A bizalom a Szentlélek kegyelme és ajándéka. Egyszerre kell, hogy ott legyen bennünk az Istenbe, önmagamba és másokba való bizalom. Így él tovább a közösség a Szentlélek ereje által. Isten a Szentlélek által ajándékba adta a hitet, amellyel mindenre képesek leszünk. Mert nem létezik bezárt ajtó, csak bezárt szív.

Vegyétek a szentlelket, bocsássatok meg egymásnak, vagyis éljetek egy közösségben, éljetek a szeretet közösségében, bízzatok önmagatokban, és ha eljuttok valóban a felnőtt érett hit állapotába, akkor az üdvösségtörténet az életetekben rendben lesz. Imádkozunk értetek, hogy a Szentlélek átjárja szíveteket, és legyen egész életetek során erőtök forrása” — fejezte be gondolatait Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök.

Imádkozzunk kedves testvérek Istenhez, a mindenható atyához,

hogy árassza el jóságosan szentlelkével fogadott fiait,

akik újjá születtek már az örök életre a keresztség vizétől.

A Szentlélek erősítse meg őket bőkezű ajándékai által,

szent olajával pedig alakítsa őket hasonlóvá Krisztushoz,

az Isten fiához.

Mindenható Istenünk, Urunknak, Jézus Krisztusnak atyja,

te szolgáidnak vízből és szentlélekből új életet adtál,

és megszabadítottad őket a bűntől.

Urunk, küld le rájuk a vigasztaló Szentlelket, és add meg nekik

a bölcsesség és az értelem lelkét, a jótanács és az erősség lelkét,

az isteni tudomány és a jámborság lelkét, és töltsd el őket

az istenfélelem lelkével, Krisztus a mi urunk által.

Ámen

Borus Lászlóné

médiaképzős hallgató, Kisvárda

Fotó: Darvai Attila