A mennyek országába vezető út a kulcsa emberségünknek
2020. február 16. Évközi hatodik vasárnap
Marton Fabiola, a Regnum Christi Mozgalom megszentelt életű tagja

Mt 5,17-37
Abban az időben Jézus így szólt tanítványaihoz: Mondom nektek: Ha igaz voltotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juthattok be a mennyek országába. Hallottátok, hogy a régieknek ezt mondták: Ne ölj! Aki öl, méltó az ítéletre. Én viszont azt mondom nektek, hogy méltó az ítéletre mindaz, aki haragszik testvérére. Hallottátok a parancsot: Ne törj házasságot! Én pedig azt mondom nektek, hogy aki bűnös vággyal asszonyra néz, szívében már vétkezett vele. Hallottátok továbbá, hogy a régieknek ezt mondták: Hamisan ne esküdj, és tartsd meg az Úrnak tett esküdet! Én pedig azt mondom nektek: Egyáltalán ne esküdjetek! Legyen a ti beszédetek “igen, igen, nem, nem”; ami ennél több, az a gonosztól van.

Bevezető ima: Jézus, itt vagyok. Te is jelen vagy, és már várod az együttlétünket ebben az imában. Hadd ismerjelek meg jobban! Nyitott vagyok irántad, és szeretnélek szívembe fogadni úgy, ahogy vagy. Nem félek tőled, mert tudom, hogy Te vagy a Szeretet (1Jn 4,16). Kívánsz hozzám szólni a mai nap? Kegyelmed által hallgatni foglak.

Kérés: Taníts most imádkozni! Kérlek, legyél az én útmutatóm és kísérőm mindennapi életem konkrét dolgaiban!

1. Jézus az új Mózes. A zsidó nép a törvény iránti hűségével és szeretetével egyben Isten iránti tiszteletét is kifejezte. Ki az, aki az Istentől kapott mózesi parancsolatot ki merné egészíteni, vagy tökéletesíteni? Döbbenten hallgatja a zsidó nép ezt a beszédet a hegyen. Itt van valaki, akinek több tekintélye van, mint Mózesnek. Krisztus kijelenti: „Én pedig azt mondom nektek…!”

2. Hol van a szív? Olvassuk a Mózesi törvénykönyvben „Halld, Izrael! Az Úr, a mi Istenünk az egyetlen Úr! Szeresd Uradat, Istenedet szíved, lelked mélyéből, minden erőddel! Ezeket a parancsokat, amelyeket ma szabok neked, őrizd meg szívedben” (MTörv 6,4-5). Az evangélium itt rámutat arra, hogy Jézus hiányolja a bensőséges ragaszkodást Istenhez. Nem elég üres lélekkel teljesíteni a betűket. Az Istennel való kapcsolat egy baráti szövetség, mert „Ő előbb szeretett minket” (1Jn 4,19).

3. Az ember így marad ember. A mai evangéliumban olvasunk Jézus tanításáról, és ez szigorúan hangzik. De mit üzen ezzel nekünk? Tudnunk kell, hogy Jézus nem zárja be az embereket parancsokba, hanem őrzi az ember méltóságát. Mindannyian vágyunk a felebaráti szeretetre, az irgalomra (és nem a haragra), a hűséges és őszinte kapcsolatokra és a bennünk való egységre a gondolataink, szavunk és valódi tetteink között… Vagy nem? Más világi teremtmény, mint például az állat, vagy a növény, nem tud vágyakozni ezekre. Mi emberek vagyunk. A parancsokkal Jézus segít nekünk, hogy emberként éljük az életünket és őrzi a méltóságunkat.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te tudod, ki vagyok, és mire vagyok méltó. Köszönöm. Segíts meglátnom a másikban azt a méltóságot, amit Te adtál minden embernek. Mint Istenember példa lettél számomra. Követni szeretnélek, és szívvel-lélekkel, minden erőmmel, szeretnék hűséges maradni a parancsaidhoz. Isten kegyelméből vagyok az, ami vagyok, s rám árasztott kegyelmed nem marad bennem hatástalan. (1Kor 15,10)

Elhatározás: Ma egy konkrét személyt új szemmel akarok nézni, és tiszta szívvel keresek benne valami jót.


A pápa imaszándéka 2020. február hónapra:

A menekültek segélykiáltásának meghallásáért: Imádkozzunk, hogy meghalljuk és komolyan vegyük az emberkereskedelem áldozataivá vált menekült testvéreink segélykiáltását.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka: Hogy a közelgő -2020-as – Eucharisztikus Kongresszusra való készület új lendületet adjon közösségeink hitének és életének. 

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.