Alázat és hit: szilárd alap és katedrális
2020. február 13.  Évközi ötödik hét – csütörtök

Mk 7,24-30
Ezután továbbment onnan, és Tírusz és Szidon vidékére ment. Betért egy házba, de nem akarta, hogy valaki is megtudja; mégsem maradhatott titokban. Mindjárt hírét vette egy asszony is, akinek a lányában tisztátalan lélek volt; odajött és a lábaihoz borult. Az asszony pogány volt, szír-föníciai nemzetiségű, s kérte őt, hogy űzze ki lányából az ördögöt. Ő azt mondta neki: „Hadd lakjanak jól először a gyermekek; mert nem való elvenni a gyerekek kenyerét, és a kutyák elé dobni.” De az csak kérlelte: „Ez igaz, Uram! Csakhogy a kiskutyák is esznek az asztal alatt a gyermekek morzsáiból!” Erre ő azt felelte neki: „Mivel ezt mondtad, menj, kiment az ördög lányodból.” Amikor hazaért, a kislányt az ágyon fekve találta, és az ördög már kiment belőle.

Bevezető ima: Uram, ma azért fordulok hozzád, hogy megtanuljam a hit leckéjét, amit tanítani akarsz nekem. Szeretném megtanulni, hogy miként lehetek türelmes, mikor próbára teszed hitem. Tudom, hogy Te mindennél jobban szeretnéd, hogy növekedjek hitemben és az gyümölcsöket hozzon életemben. Ebben az imában kérlek Uram, hogy adj erőt ahhoz, hogy képes legyek érdemeid szerint szeretni téged és bízni benned!

Kérés: Uram, add, hogy bízzak benned és Egyházadban, mely soha nem hagy magamra szenvedéseimben!

1. Fedezzük fel Isten ajándékait. Urunk közel van hozzánk szenvedéseinkben. Ebben a részben a lány attól szenved, hogy a gonosz lélek hatalmába kerítette, és anyja vele együtt szenvedett. Ami a legjobban megdöbbenthet minket ebben a történetben, hogy eleinte Krisztus növeli az asszony szenvedéseit azzal, hogy megszidja őt. Ez látszólag távol áll Jézus személyiségétől, elég idegen attól az embertől, akinek „szíve szelíd és alázatos”; nem hasonlít a nagylelkű Jézushoz, aki mindig odafigyel mások szükségére. Éppen ezért Jézus  a legnagyobb jutalmat, a legnagyobb ajándékot adta neki, amit csak ember kaphat tőle, a megváltás kegyelmét, melyet lánya meggyógyításával mutatott meg. Mivel az ajándék hatalmas, szükség van arra, hogy fel legyünk rá készülve. 

2. Az érzések csak érzések. Két alapgondolat van az érzésekkel kapcsolatban, melyet soha nem szabad elfelejtenünk. Az első, hogy nem kezelhetjük úgy az érzéseinket, mintha lelki életünk biztosan megtervezhető részei lennének. A másik, hogy a megerősítés hiánya nem azt jelenti, hogy Isten elhagyott minket. Könnyen el tudjuk felejteni ezeket az alapelveket és vakon követjük az érzéseinkből adódó meggyőződéseket és csábításokat. Az érzéseink rettenetesen összezavarhatják és megkérdőjelezhetik hitünket. Ez a hívő asszony csodálatos példája annak a hozzáállásnak, melyet nekünk is tanúsítanunk kell. Az ő alázatossága abban a helyzetben, amikor Jézus látszólag megfeddi és elutasítja őt, megdöbbentő és bámulatba ejtő. Nem lázad, nincsenek kifogásai, nincs benne harag és nem kezdi el sajnálni magát. Ugyanolyan elszántan és bizakodva néz Jézusra. Alázatos és hűséges marad ahhoz, akiről hiszi és tudja, hogy képes megszabadítani lányát a gonosz lélektől.

3. A hit katedrálisa, amely mindenki számára látható. Bárcsak tanulnánk az asszony példájából! Olyan szilárd alapja lehetnénk az Egyháznak, amelyet Jézus az asszony által mutat meg nekünk, még jobban növekedhetnénk hitünkben, míg a végén olyan  nagyok lennénk, mint egy katedrális, melyet mindenki láthatna a minket körülvevő világban. Tehát el kell gondolkoznunk Mennyei Atyánk rejtélyes és bölcs útjain, amikor attól szenvedünk, hogy akaratát büntetésnek érezzük. Annak tudatában kell alázatosnak lennünk, hogy teremtmények vagyunk, akiket Jézus Krisztus a Jó Pásztor nagyon szeret. Megígérte, hogy mindig velünk lesz és soha nem hagy minket magunkra. Mi értelme van hát kételkedni? 

Beszélgetés Krisztussal: Uram, Te mindent tudsz. Azt is tudod, hogy szeretlek. Ne hagyd, hogy érzéseim elragadjanak! Ne engedd, hogy az érzéseim megingassák beléd vetett bizalmamat! Soha ne engedd, hogy a rossz hangulatom miatt kialakult kétségeket tápláljam magamban! Ne hagyd, hogy a veled való kapcsolatomat érzésekre alapozzam! Segíts, hogy alázatos maradjak a mindennapjaim során, határozott a meggyőződéseimben, mindig bízzak benned, szeresselek téged és akaratod szerint cselekedjek!

Elhatározás: Amikor jól érzem magam, kiegyensúlyozott vagyok vagy segítőkész, hálát adok ezekért Istennek és dicsőítem Őt. Arra használom ezeket az érzéseket, ami a legfontosabb: hogy mélyebben megéljem a hit erényét.


A pápa imaszándéka 2020. február hónapra:

A menekültek segélykiáltásának meghallásáért: Imádkozzunk, hogy meghalljuk és komolyan vegyük az emberkereskedelem áldozataivá vált menekült testvéreink segélykiáltását.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka: Hogy a közelgő -2020-as – Eucharisztikus Kongresszusra való készület új lendületet adjon közösségeink hitének és életének. 

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.