Az egyszerű százados
2019. december 2.  Advent első hete – hétfő
P .Edward  McIlmail LC. 

Mt 8:5-11
Amikor pedig Jézus bement Kafarnaumba, odajött hozzá egy százados és kérlelte őt: ,,Uram, a szolgám a házamban fekszik bénán, és rettenetesen kínlódik.” Azt mondta neki: ,,Megyek és meggyógyítom.” De a százados így válaszolt: ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj, hanem csak egy szóval mondd, és meggyógyul a szolgám. Mert én is hatalom alatt álló ember vagyok, beosztott katonák vannak alattam, és ha azt mondom az egyiknek: ,,Menj!”, elmegy, vagy a másiknak: ,,Gyere!”, odajön, a szolgámnak pedig: ,,Tedd ezt!”, megteszi.” Ennek hallatára Jézus elcsodálkozott, és azt mondta követőinek: ,,Bizony, mondom nektek: Izraelben nem találtam ekkora hitet senkinél. Mondom nektek: Sokan érkeznek majd keletről és nyugatról, s letelepszenek Ábrahámmal és Izsákkal és Jákobbal a mennyek országában.

Bevezető ima: Uram, köszönöm ezt az időt, melyet veled tölthetek. Ezek a pillanatok a napom legfontosabb része. Segíts, hogy hasznát vegyem ennek az időnek, és valamit tudjak másoknak is átadni a kapott ajándékokból.

Kérés: Uram, adj gyógyulást és/vagy megtérést annak a személynek körülöttem, akinek a legnagyobb szüksége van rá.

1. A ritka római. Egy százados nem az a fajta ember volt akkoriban, akitől elvártuk volna, hogy jó szívvel közelítsen Jézushoz. Ő egy külföldi, egy megszálló erő tagja, akitől idegen a zsidó hit. Mégis, ez a hivatalnok jó szívűnek bizonyult, akit kíváncsivá tett a názáreti tanító. A százados jó akarata nyilvánvaló abból, ahogyan a szolgájával bánt. A római mások javát nézte, mely a Krisztus felé való nyitottságát is megalapozta. Mi is közelebb juthatunk Krisztushoz azáltal, hogy előbb másokkal törődünk, különösen a szenvedőkkel. Egy jótékony szív termékeny talaja az evangéliumnak. Van valaki a környezetemben, akinek különleges szüksége van rám?

2. Az alázatos segítő. A mi századosunk egy újabb meglepő tulajdonságát mutatja be nekünk: alázatos. ,,Uram, nem vagyok méltó, hogy hajlékomba jöjj”. Szavai annyira lényegesek voltak, hogy mind a mai napig ismételjük azt a szentmisében közvetlenül Úrfelmutatás előtt. Jézus annyira gyors a kegyelem ajándékozásában, hogy néha már magától értetődőnek vesszük azt. A százados nem esik ebbe a hibába. A Jézussal való találkozása annyira tiszteletet parancsoló esemény, hogy alázat tölti el a lelkét. Vajon mi is kimutatjuk tiszteletünket, ha az imában és ha az áldozásban találkozunk Jézussal?

3. A világ minden részéről. Sokan jönnek majd a mennyei lakomára, ahogy Jézus mondja. Ezzel Jézus arra figyelmeztet, hogy nem mindig azok mutatják a nagyobb hitet, akik Jézushoz elvileg a legközelebb vannak. Lehet, hogy akik az Egyház látható kötelékein kívül vannak, azoknak jobb helyük lesz a mennyben. Nem elég, hogy meg vagyunk keresztelve és részesültünk a szentségekben. Krisztussal való egységünkért állandóan erőfeszítéseket kell tennünk, az imában és az áldozat hozatalban. Olyan intenzitással éljük-e lelki életünket, ahogyan Jézus elvárja tőlünk? 

Beszélgetés Krisztussal: Uram, segíts felfedezni, hogy ha másokat segítek, hozzád jöhetek közelebb. Nem szeretném készpénznek venni kegyelmedet. Segíts felfedeznem, hogy akinek sokat adtak, attól sokat is követelnek. Nekem sokat adtál a hit kegyelme által.

Elhatározás: Ma felajánlást teszek valakiért, aki beteg vagy megtérésre van szüksége. 


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.