Jó lelki előkészület
2019. december 1. – Advent 1. vasárnapja
P .Edward  McIlmail LC. 

Mt  24;37-44
Az Emberfiának eljövetelekor úgy lesz, ahogy Noé napjaiban történt. A vízözön előtti napokban ettek-ittak, nősültek, férjhez mentek egészen addig, amíg Noé be nem ment a bárkába, s jött a vízözön, és el nem ragadta mindnyájukat. Ugyanígy lesz az Emberfiának megjelenésekor is. Akkor, ha ketten lesznek a mezőn, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Ha két asszony őröl a malomban, az egyiket fölveszik, a másikat otthagyják. Legyetek hát éberek, mert nem tudjátok, melyik órában jön el Uratok. Gondoljatok erre: Ha a ház ura tudná, hogy melyik órában jön a tolvaj, bizonyára virrasztana, és nem engedné, hogy házába betörjön. Legyetek hát készen, mert az Emberfia abban az órában jön el, amelyikben nem is gondoljátok!

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te itt vagy velem és hallgatsz engem. Segíts, hogy rád összpontosíthassak és felkészülhessek adventben, hogy illő módon fogadjalak téged karácsonykor. Szeretlek, amiért emberként közénk jöttél, és megmutattad a menny felé vezető utat.

Kérés: Uram, segíts, hogy a lehető legjobban használjam ki a földön töltött időmet!

1. Az árvíz előtt. Isten látta a bűn elterjedését a világban, és úgy döntött, hogy megsemmisíti az emberiség nagy részét. Noé kegyelmet talált az Úr előtt, és isteni figyelmeztetésben részesült a közelgő katasztrófáról. Ezért bárka építésébe kezdett, amely társaiban, a pusztaság lakóiban nagy megdöbbenést keltett.  Az áradás meglepetésként érte az embereket, csak Noé és családja volt felkészülve rá. Így van ez a mai világban is, a váratlan dolog meglepetést okoz nekünk. Mindazok azonban, akik Istenhez közel maradnak és hallgatnak rá, a legváratlanabb eseményt is ártatlan lélekkel fogadhatják. Vajon én is elmondhatom mindezt életem eseményeit tekintve? Valóban bízom Isten nap mint nap megmutatkozó gondviselésében?

2. Az egyiket otthagyják, a másikat felveszik. A halál úgy jöhet életünkbe, mint a tolvaj az éjszakában. Egy váratlan napon az egyik mezőn dolgozó embert felveszik, a másikat otthagyják. A halál bárkire egy szempillantás alatt lesújthat. Jézus azt mondta tanítványainak, hogy azért jött a világba, hogy „életük legyen, és bőségben legyen” (Jn 10;10) Azt azonban nem mondta, hogy életünk milyen hosszú lesz. Mégse szomorítson ez el minket. Éppen ellenkezőleg: arra sarkaljon, hogy állandóan éberek legyünk. Nincs más időpont, mint a mai nap, hogy életünket megfordítsuk, és Isten felé vigyük. Nem kevés lélek gondolkodik úgy, hogy „majd holnap” megtér, ez a nap azonban sohasem jön el. A mi Urunk azt akarja, hogy jól éljük meg a jelent, és itt és most tegyünk jót. Életünk olyan, mint a „mostok” gyűjteménye. Minden „most” egy nagyobb kép részecskéje, akár egy mozaik. Én hogyan élem meg a jelent? Várok holnapig, hogy megváltoztassam életemet? Megértettem, hogy a késlekedés milyen veszélyes tud lenni?

3. Maradjatok ébren! Jézus nem szépíti tanácsait. Ő tudja, hogy halál vár mindannyiunkra, azonban mi próbáljuk kerülni ezt az igazságot. Ez a hozzáállás gyakori azoknál, akik úgy élik életüket, mintha annak nem lenne soha vége. Azonban mi mind zarándokok vagyunk, akik átmennek ezen az életen és célunk az örökkévalóság. A legjobb módja a mindennapok megélésének, ha úgy élünk, mintha ez a nap lenne az utolsó. Ez azt jelenti, hogy komoly imaéletet élünk és a szeretet mély lelkületével cselekszünk. Ha tudnánk, hogy ez az utolsó napunk, vajon hogy élnénk meg azt?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, betlehemi születéseddel megváltoztattad a világ és az én életem menetét is. Uram, jól fel akarok készülni ebben az adventben karácsonyra, születésed ünnepére, hogy méltó ajándékot adhassak neked Szentestén. Segíts, hogy teljesen kihasználjam minden napomat azért, hogy növekedhessek a szentségben és tekintetemet az örökkévalóságra irányíthassam!

Elhatározás: Programot dolgozok ki arra, hogy az adventet jól megéljem. Ez jelenthet több imát vagy napi szentmise hallgatást. 


A pápa imaszándéka 2019. december hónapra:

A kicsinyek jövőjéért: Imádkozzunk, hogy minden ország elkötelezett lépéseket tegyen annak érdekében, hogy a legfiatalabbak – különösen a szenvedők – jövőjét prioritásként kezeljék.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.