Isten mércéje
2019. november 25. Évközi harmincnegyedik hét – hétfő
Alexandriai Szent Katalin
P. Paul Campbell

Lk 21, 1-4
Jézus egy alkalommal megfigyelte, hogyan dobják a gazdagok adományaikat a templom perselyébe. Látott egy szegény özvegyasszonyt is, aki két fillért dobott be. Akkor így szólt: „Bizony, mondom nektek: ez a szegény özvegy többet adott mindenkinél. Mert azok mindnyájan a fölöslegükből adtak adományokat; ő pedig a maga szegénységéből odaadta mindenét, amije csak volt: egész megélhetését.”

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy ezt az időt most veled tölthetem. Nagyon nagy szükségem van arra, hogy jelen legyél az életemben. Nyisd meg szívemet, hogy halljam szavadat és aszerint éljek!

Kérés: Uram, taníts engem a nagylelkűség erényére!

1. A jómódúak adtak a vagyonukból. Látjuk Jézust a templomban amint a zarándokokat figyeli, akik elhelyezik adományaikat. A világ számos részéről érkeztek azért, hogy Izrael Istenét imádják. Néhányan a tömegből jómódúak voltak, ezért nagyon sok pénzt tudtak felajánlani. Ez nagyon jó és mutatja, hogy milyen nagylelkűek, de ők a vagyonukból adományoztak. Kevesebb pénzük maradt ezután, de még így sem kellett szűkölködniük.

2. Az özvegy, aki odaadta mindenét. A tömegben volt egy özvegy, aki csak néhány kis pénzérmét helyezett a ládába. Ez volt mindene, amit adni tudott. Semmit sem tartott meg magának. A szegénység arra bátorította őt, hogy bízzon Isten gondoskodásában. Mi inkább arra hajlunk, hogy bizalmunkat saját magunkba és az anyagi világba helyezzük. Biztonságunkat a jólétbe helyezzük, amit Isten bármelyik pillanatban elvehet tőlünk. A szegénység megfoszt minket az anyagi javaktól, de közel visz Istenhez.

3. Isten a legkisebb jócselekedetet is látja. Az özvegy pénze éppen elég volt arra, hogy Isten felfigyeljen rá. Ő mindent lát és mindent értékel saját mércéjének megfelelően. Gyakran a dolgokat a küllemük alapján ítéljük meg. Számunkra az a legnagylelkűbb, aki a legtöbb pénzt tette a dobozba. Isten számára ugyanakkor az özvegy sokkal többet adott, mint bárki más, mert ő mindenét odaadta, amije csak volt. Isten szereti azt a nagylelkűséget, ami nem vár cserébe semmit. Így szeret minket Jézus is: Ő nem azt nézte a kereszten, hogy mit fog visszakapni tőlünk cserébe, amiért megváltott minket, hanem mindenét odaadta, hogy megszabadítson minket a bűntől.

Beszélgetés Krisztussal: Segíts nagylelkűnek lennem! Segíts, hogy szabadon lemondjak mindenről, ami az anyagi dolgokhoz köt és bízzak a Te gondviselésedben! Sokszor érzem, hogy többet kellene adnom. Segíts, hogy legyen elég erőm véghezvinni, amit sugallsz bennem! Segíts, hogy a szívemben az aggodalom helyét átvegye a feltétlen szeretet és a beléd vetett bizalom!

Elhatározás: Ma elmélkedni fogok azon, hogy én hol tartok a nagylelkűségben. Vagyok olyan nagylelkű, mint Jézus, amikor arról van szó, hogy támogatni kell az Egyházat és az evangelizációt?


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.