A megszentelt hely
2019. november 22. Évközi harmincharmadik hét – péntek
Szent Cecília szűz és vértanú
P. Roderick Ermatinger

Lk 19, 45-48
Amikor Jézus Jeruzsálemben tartózkodott, bement a templomba, és kezdte kiűzni azokat, akik ott adtak-vettek. Ezt mondta nekik: „Írva van: Az én házam az imádság háza, ti pedig rablók barlangjává tettétek”. Mindennap tanított a templomban. A főpapok, az írástudók és a nép vezetői az életére törtek, de nem tudták módját ejteni, mert az egész nép rajta csüggött és hallgatta őt.

Bevezető ima: Szentlélek, világosítsd meg elmémet és szívemet a hit erényével. Életemet a hit igaz fényében akarom látni, amely a veled való barátságból ered Uram, Megváltóm Jézus Krisztus. Szentlélek, áldj meg engem a remény erényével! Soha ne engedj kétségbeesni, vagy csalódottá válni, mivel a mi Urunk legyőzte a bűnt és a halált, megnyitva a Mennyország kapuját számomra. Lobbants szenvedélyes szerelmet szívemben az én Uram Jézus és embertársaim iránt! Boríts lángba, hogy általam más szívek is lángolhassanak az Igazságért, mely szabaddá tesz minket az Atya akaratának betöltésére.

Kérés: Uram Jézus, a Szentlélek megszentelt lakhelyévé szeretnék válni!

1. A felforgatott hely. Mit is látott a mi Urunk, amikor a templomba lépve? Az embereket közönséges elfoglaltságban, üzletelés közben találta? Úgy nézhetett ki az egész, mint egy piactér, egy modern bevásárlóközpont. A világi dolgok léptek a mennybéliek helyébe. Az Isten háza olyan hellyé vált, ahol az emberek egymáson anyagilag nyerészkedtek. Ezen a helyen az anyagi dolgok uralták az emberek szívét és értelmét.

2. A szíveink megszentelt helyek. A mi Urunk haragra gerjedt. Házát meggyalázták. A szent hely, ahová a férfiak, nők és gyermekek meghívást kaptak, hogy Istennel beszélgessenek a szíveikben, korrupttá vált. A kapzsiság és becstelenség uralta hellyé változott és emiatt számos ember elbukott. Jézus akar uralkodni a szíveinken. Ha evilági dolgok uralják a szívünket, akkor le kell térdelnünk, és könyörögnünk kell Krisztusnak, hogy tisztítson meg minket. Tisztítsa meg a szívünket, az értelmünket, a lelkünket.

3. Ahol Krisztus munkálkodhat. Képzeljük csak magunkat a templomban tartózkodók helyébe, aki megrettenve lesznek tanúi, ahogy Krisztus felforgatja az asztalokat, kiönti a pénzeszsákokat, és az ostort csattogtatva üldözi ki az állatokat és a kereskedőket a házából. Szavaitól még inkább megrémülnek, mert úgy beszél, mint akinek hatalma van. Jól tennénk, ha nap, mint nap olvasnánk az evangéliumot. Lassanként az Úr megtisztítaná a szívünket és az értelmünket, minket pedig, istenfélelemmel és tisztelettel töltene el, hogy milyen csodákat visz végbe a lelkünkben.

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, sajnálom, hogy annyi mindenhez kötődik a szívem, olyan teremtményekhez is, akik nem visznek hozzád közelebb. Gyenge vagyok, de szeretlek és tudom, hogy Te is szeretsz. Ma szeretnék még inkább vágyakozni arra, hogy szívesen időzz nálam. Vedd a szívemet, a tiéd!

Elhatározás: Ma azért imádkozom, hogy szívem, értelmem és lelkem a Szentháromság megszentelt, kedves lakhelye lehessen.


A pápa imaszándéka 2019. november hónapra:

A Közel-Kelet békéjéért: Imádkozzunk, hogy a párbeszéd, az egymásra találás és a megbékélés szelleme hassa át a Közel-Keletet, ahol különböző vallási közösségek élnek együtt.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.