Jobb, mint a siker
2019. október 5. Évközi huszonhatodik hét – szombat
P. Edward McIlmail LC 

Lk 10,17-24
A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza. “Uram – mondták -, nevedre még a gonosz lelkek is engedelmeskedtek nekünk.” Így válaszolt nekik: “Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből. Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek. Nem fog ártani nektek semmi. De mégse annak örüljetek, hogy a gonosz lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben.” Abban az órában Jézus kitörő örömmel dicsőítette az Istent a Szentlélekben, ezekkel a szavakkal: “Dicsőítelek, Atyám, ég és föld Ura, hogy elrejtetted ezeket a bölcsek és okosak elől, és kinyilvánítottad a kicsinyeknek. Igen, Atyám, így tetszett neked. Mindent átadott nekem Atyám. Senki sem tudja, hogy ki a Fiú, csak az Atya, és hogy ki az Atya, azt csak a Fiú vagy akinek a Fiú ki akarja nyilatkoztatni.” Majd külön a tanítványokhoz fordult, és így szólt: “Boldog a szem, amely látja, amit ti láttok. Bizony mondom nektek, hogy sok próféta és király akarta látni, amit ti láttok és nem látta, hallani, amit ti hallotok és nem hallotta.”

Bevezető ima: Jézusom, hozzád fordulok az imában, és tudom, hogy ez a veled töltött idő a napom legfontosabb része. Ez az idő helyezi napomat a helyes megvilágításba. Segíts nekem felismernem, hogy teljesen rád vagyok utalva. Gyermeki bizalommal hagyatkozom gondoskodó szeretetedre. Még ha méltatlan vagyok is arra, hogy jelenlétedben legyek, mégis ebben az imában nagyon szeretnék törekedni arra, hogy egyedül neked tetszem.

Kérés: Szentlélek, engedd felismernem, hogy az életben a legfontosabb a Mennyországot elérni, segíts, hogy ennek megfelelően viselkedjek!

1. Fontoskodás. A tanítványok csodálkoznak Jézus nevének hatalmán, mely még a démonok fölött is győzedelmeskedik. Ilyen nagy Jézus hatalma a világon, és semmi másban nem találhatunk gyógyulást. Krisztus a Messiás, aki azért jött, hogy megváltson minket. Így minden hiteles tiszteletnek, így Máriának, vagy más szent tiszteletének, csak abban az esetben van értelme, ha Istenhez vezet minket. Így tanítja a II.Vatikáni Zsinat: „Krisztus, az új Ádám, az Atya és az ő szeretete misztériumának kinyilatkoztatásában teljesen föltárja az embert az embernek, és megmutatja magasztos hivatását.” (Gaudium et Spes, 22) Állítok-e valakit Krisztus fölé az életemben?

2. A biztos pont. Úgy tűnik, Krisztus különösebb felindulás nélkül vette tudomásul a sátán feletti győzelmét. Láthatólag, fontosabbnak tartja, hogy a tanítványok neve föl van írva a mennyben. És valóban, a kereszténység több pusztán a sátán fölötti győzelemnél. A mi hitünk különösen pozitív, és mindenekelőtt abban segít minket, hogy az Isten iránti szeretetben növekedjünk, és Krisztusra erényei gyakorlásában hasonlítsunk. A szeretet gyakorlásában a kereszténység nyitott; első sorban arra hív meg minket, hogy többet tegyünk egymásért és Krisztusért. A szeretet nem ismer határokat, ezért sosem szabad azt gondolnunk, hogy már megérkeztünk. Világos számomra, hogy a meghívásom arra szól, hogy Krisztust szeressem, és Őt utánozzam halálomig?

3. Egy példás fiú. Krisztus mindenekelőtt a szeretetre, mégpedig az Atya iránti szeretetre törekszik. Mivel be akarja teljesíteni az Atya akaratát, magára veszi a szenvedést, a fáradságot, az éhséget és az elutasítást. Úgy tűnik, hogy egy szerelmes fiatalemberhez hasonlóan, Krisztus végtelen nagy erőfeszítésre képes az Atyáért. A szeretet az ereje forrása. És ezzel az emberi természet mély igazságára tanít meg minket. „Az ember szeretet nélkül nem tud élni.” írta Boldog II. János Pál Pápa az ifjúságnak. „Az ember, ha a szeretet nem nyilvánul meg számára, csupán egy élőlény marad, aki saját magát sem érti, és nem találja meg az élete értelmét.” Ha úgy érezzük, hogy az élet kiégetett minket, kérdezzük meg magunktól, „Mennyire szeretem a másik embert? Szívesen áldozom fel magamat másokért? Először a jót keresem másokban?”

Beszélgetés Krisztussal: Uram, szeretetem mindenekelőtt a veled való kapcsolatban nyilvánul meg, amely állandóan várja tőlem a szeretet válaszát. Segíts, hogy nagylelkűen válaszoljak, amikor a szeretetre hívsz!

Elhatározás: Ma hitem és hálám jeléül elvégzek egy különleges szeretetcselekedetet.


A pápa imaszándéka 2019. október hónapra:

Az Egyház missziós megújulásáért: Imádkozzunk, hogy a Szentlélek kiáradása új missziós tavaszt ébresszen az Egyházban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.