Mennyei segítők
2019. október 2. Évközi huszonhatodik hét – szerda
Szent Őrzőangyalok
P. Edward McIlmail LC

Mt 18 1-5,10
Abban az időben történt, hogy odamentek Jézushoz a tanítványok és megkérdezték tőle: „Ki a legnagyobb a mennyek országában?” Odahívott egy gyereket, közéjük állította, s azt mondta: „Bizony mondom nektek, ha nem változtok meg, s nem lesztek olyanok, mint a gyerekek, nem mentek be a mennyek országába. Aki tehát megalázza magát, mint ez a gyerek, az a legnagyobb a mennyek országában. Aki befogad egy ilyen gyereket a nevemben, engem fogad be. Vigyázzatok, ne vessetek meg egyet se a kicsik közül! Mondom nektek: angyalaik az égben szüntelenül látják mennyei Atyám arcát.”

Bevezető ima: Atyám, köszönöm, hogy új napot ajándékozol nekem, hogy növekedhessek a szeretetben; az új napot, hogy előrébb juthassak a lelki életemben; az új napot, hogy imádkozzak azokért a lelkekért, akik hozzám a legközelebb állnak. Űzz el mindent, ami ettől elterel, és engedd, hogy gondolataim mindig körülötted járjanak! Ezalatt a röpke imádságos idő alatt csak neked akarok tetszeni.

Ima: Uram, add meg nekem a gyermeki egyszerűség kegyelmét!

1. A dolgokat másképp látni. Az apostolok kíváncsiak a mennyek országára, és ez a kíváncsiság nem mentes az önérdektől. Azt akarják tudni, hogyan lehet a mennyek országában előrébb jutni. A tulajdonképpeni kérdésük Krisztus félreértésén alapszik. Isten országának földi képe az Egyház. Az Egyház, ami mindent magába foglal, mint egy család, amibe az egész emberiséget befogadja. Ha azt kérdezzük: „Ki a legnagyobb a családban?” – biztosak lehetünk abban, hogy a kérdés helytelen. A megfelelő kérdés így hangzik: „Hogyan lehetek a családomnak még jobb tagja?” Hogyan lehetek jobb férj, jobb feleség, jobb fiú, jobb lány, jobb testvér. Ez az a kérdés, amit Krisztus hallani szeretne tőlünk!

2. Gyerekjáték. Nem szabad azt hinnünk, hogy Krisztus naivan csak ártatlan angyalokat látott a gyerekekben, akik sosem tesznek rosszat. Tudta, hogy már az Ószövetségben szó van arról, hogy a neveletlen gyerekeket nevelni kell. Miért állítja tehát Jézus elénk a gyerekeket példaképként? Részben a természetességük, nyitottságuk miatt. Ők még valószínűleg nem értik, miért mondja az apjuk, vagy az anyjuk ezt vagy azt, mégis elfogadják, mert felismerik, hogy olyasvalakitől jön, aki szereti őket. A lelki élet ugyanezt a bizalmat kívánja meg tőlünk. Talán nem értjük, miért kéri tőlünk Isten, hogy ezt vagy azt megtegyük, de ha bizalommal és nyitott szívvel fordulunk felé, könnyebb lesz a parancsainak engedelmeskedni. Sajnos sokan elvesztegetik életük legtermékenyebb éveit, mert kételkednek Istenben, és Egyházában. Megnehezítik a dolgokat, és csak évek múlva jönnek rá, mit próbált nekik az Úr mondani. Utána ugyan megbocsáttatnak a bűneik, de nem lehet azokat meg nem történtté tenni. Nemet mondok-e vajon Istennek, mert nem bízom eléggé benne?

3. Az angyalok segítsége. Az őrangyalokhoz szóló imádságok korábban sokkal elterjedtebbek voltak a katolikusok között. Helyes, hogy imádkozunk hozzájuk, mert mindannyiunknak van egy őrangyala. Őrangyalunk tulajdonképpen közvetíti Isten szerető gondoskodását és védelmét felénk. A világ egy erkölcsi aknamező, és arra vár, hogy egy rossz lépést tegyünk. Az őrangyalunk segít abban, hogy minél könnyebben végighaladjunk a könnyek völgyén. Gondolok-e arra, hogy imádkozzak az őrangyalomhoz?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, a gyermeki egyszerűség megmutatja nekem, milyen fontos gyermeki bizalommal lenni irántad. Uram, hiszek benned és bízom benned. Engedd, hogy mindennapjaim keresztjét megnyugvással viseljem, és meglássam mögötte a Te szerető tervedet rólam!

Elhatározás: Ma igent mondok annak, aki legközelebb szívességet kér tőlem, bármilyen nehéz is legyen, amennyiben az a szeretet parancsával összeegyeztethető.


A pápa imaszándéka 2019. október hónapra:

Az Egyház missziós megújulásáért: Imádkozzunk, hogy a Szentlélek kiáradása új missziós tavaszt ébresszen az Egyházban.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.