Tanúságtétel szeretetből
2019. szeptember 24. Évközi huszonötödik hét – kedd
Szent Gellért püspök és vértanú
Alejandra Morera a Regnum Christi tagja

Mt 10, 28-33
Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Féljetek inkább attól, aki a lelket is és a testet is el tudja pusztítani a gyehennában. Két verebet ugye egy fillérért árulnak? És egy sem esik közülük a földre a ti Atyátok tudta nélkül. Nektek azonban még a hajszálaitok is mind meg vannak számlálva a fejeteken. Ne féljetek hát, hisz különbek vagytok ti sok verébnél. Mindazt, aki megvall engem az emberek előtt, én is megvallom Atyám előtt, aki a mennyekben van. De azt, aki megtagad engem az emberek előtt, én is meg fogom tagadni Atyám előtt, aki a mennyekben van.

Bevezető ima: Uram, ha Te velem vagy, semmitől nem kell félnem. Tudom, hogy sose hagysz magamra, szólsz hozzám, meghallgatsz és vigyázol rám. Itt vagyok én is, Uram, hogy veled legyek, figyeljek a szavaidra és engedjem, hogy vigyázz rám.

Kérés: Jézusom, Szent Gellért vértanú ünnepén kérlek, hogy töltsd el a szívemet szeretettel és bátorsággal, hogy megéljem és megvédjem a beléd vetett hitemet!

1. Büntetés a vértanúság? Néha nehezen értjük, hogy Isten miért teszi próbára azokat, akiket szeret. Például Szent Gellértet. Egészen kicsi korától az Úr szolgálatára szentelte magát, hűségesen hirdette a hitet, templomokat és iskolákat épített. És Isten ezeken túl a vértanúságot is kérte tőle. A világ szemében ez inkább büntetésnek tűnhet, mint jutalomnak. Nehéz lemondani valamiről, amit nagyon szeretünk, így az életünkről is. Szent Gellért mégis az Úrtól jövő ajándéknak látta a vértanúhalált, mert nagyon jól ismerte és szerette Őt.

2. Isten szeretete többet kér. A hit által tudjuk, hogy amikor Isten arra kér, hogy feláldozzunk valamit, amit nagyon szeretünk, akkor olyan szeretetre hív, amilyenre előtte nem voltunk képesek. Csak akkor lehetséges lemondani egy mélyen és helyesen szeretett dologról vagy személyről, ha ez a lemondás egy másik iránti még nagyobb szeretet gyümölcse. Ezért tesz bennünket próbára az Isten. Nem azért, hogy bebizonyítsuk neki, hogy szeretjük Őt, hanem hogy még jobban tudjunk szeretni. Így működik Isten az életünkben: kéri, hogy áldozzuk fel, amit szeretünk, de utána sokkal többet ad vissza, mint amit kért. Kéri a földi életünket és az örök életet adja cserébe.

3. Ne féljetek! Szent II. János Pál pápa és XVI. Benedek pápa is ezeket a szavakat ismételte pápai szolgálatuk kezdetén. Krisztus, aki jól ismeri az emberi szívet, tudja, hogy sok mindentől félünk. Ezek között található a szeretettől és az önátadástól való félelem, mert attól tartunk, hogy nem találunk válaszra, vagy ami még rosszabb, sebeket kapunk, csalódunk. Jézus azt kéri, hogy ne féljünk szeretni Őt és kiállni emellett a szeretet mellett szavainkkal, tetteinkkel és az életünkkel is. Nyissuk meg a szívünket Krisztusnak, aki „nem vesz el semmit és megad mindent”.

Beszélgetés Krisztussal: Jézusom, milyen nagy a Te szereteted irántam! Életed adtad értem, hogy megválts. Egészen a végletekig szerettél engem. Taníts meg ugyanígy szeretni téged, feltételek és félelmek nélküli szeretettel!

Elhatározás: A mai napon megpróbálok beszélni Jézusról valakinek az iskolában vagy a munkahelyemen.


Isten gyermekeivé fogadott bennünket
2019. szeptember 24. Évközi huszonötödik hét – kedd
P. Shane Lambert LC 

Lk 8,19-21
Jézus egyszer egy házban tanított, amikor odajöttek hozzá az anyja és testvérei, de nem juthattak hozzá a sokaság miatt. Szóltak neki: „Anyád és testvéreid kinn állnak, látni akarnak téged.” Ő azonban ezt felelte nekik: „Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik.”

Bevezető ima: Uram, a lelkek megmentése iránti megújult buzgósággal fordulok feléd. Hiszek benned, és irántam való szeretetedben. Taníts, hogy életemen átvilágítson katolikus hitem, és segíts, hogy hitemet terjesszem a világban. Növeld hitemet, reményemet, és szeretetemet, hogy Szent Pállal együtt kiálthassam: „Élek, de már nem én, hanem Krisztus él énbennem.” (Gal 2,20)

Kérés: Uram Jézus, taníts meg engem akaratodra, hogy felvétethessek Isten családjába!

1. Kapcsolatok. Ez a rövid evangéliumi rész bepillantást enged Jézus magánéletébe nyilvános működése idején. Elhagyta otthonát; elkezdte az Örömhírt terjeszteni; és mégis a szerettei még mindig az élete elválaszthatatlan részei. „Odajöttek hozzá az anyja és testvérei.” Mária és a többiek Dávid házából, akik gyermekkora óta ismerték, keresik a társaságát. A tömeg, aki Krisztus szavát figyelemmel hallgatja, érzékeli, milyen nagy jelentőséget tulajdonít Jézus a családnak. Isten az ember természetébe oltotta a családot. A lelkiismeret felfedheti ezeknek a kapcsolatoknak a jelentőségét. „Tiszteld atyádat és anyádat.” Ügyelek-e én is családi életemre? Munkám és egyéb elfoglaltságaim nem tartanak-e attól vissza, hogy a családommal törődjek? Visszatartok-e én másokat attól, hogy a családjuk iránti kötelességeiknek eleget tegyenek?

2. Az én családom vagy Isten családja? Miből áll egy emberi kapcsolat? Isten a teremtéskor beleplántálta az ember természetébe a családi kapcsolatokat. Isten Fiának megtestesülése révén egy új kapcsolatot teremtett közte és az emberek között; Isten Fiának a személye által az emberi természet közvetlen kapcsolatban áll Istennel. Amikor Gábriel angyal Mária előtt kinyilvánította Isten tervét, ő így felelt: „Legyen nekem a te igéd szerint.” (Lk 1,38) Jézus egészen személyese módon írja le az édesanyját, amikor a következőket mondja: „Azok az én anyám és testvéreim, akik Isten igéjét hallgatják és megcselekszik” Mária minden ember számára példaképe az Isten iránti engedelmességnek. Ha a Krisztus iránti hitben cselekszem, személyes, családi kapcsolatba kerülök vele.

3. Isten gyermekeként örökösei. Jézus feltárta előttünk a titkot, miképpen lehetünk anyja és testvérei: ha követjük szavát. Szent Pál ezt a titkot szemléli. „De amikor elérkezett az idők teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól született, és a törvény alattvalója lett, hogy azokat, akik a törvény alatt voltak, megváltsa, és elnyerjük a fogadott fiúságot. Mivel pedig fiuk vagytok, Isten elküldte fiának lelkét szívünkbe, aki azt kiáltja: Abba. Atya! Tehát többé nem vagy már szolga, hanem fiú, akkor örökös is azt Isten által.” (Gal 4,4-7)

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, taníts meg engem figyelni az Isten akaratára, hogy igazán testvérednek tekinthessem magam.

Elhatározás: Ma Isten iránti szeretetből úgy irányítom a cselekedeteimet, hogy a családi kapcsolataim javuljanak Krisztus tetszésére.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.