Nagyobb szeretet, mélyebb megbocsátás
2019. szeptember 19. Évközi huszonnegyedik hét – csütörtök
P. Shane Lambert

Lk. 7,36-50
Egy farizeus meghívta Jézust, hogy egyen nála. Bement a farizeus házába és asztalhoz telepedett. És íme, egy asszony, aki bűnös volt a városban, amint megtudta, hogy a farizeus házában étkezik, kenetet hozott egy alabástrom edényben. Megállt hátul a lábainál, elkezdte könnyeivel öntözni a lábait, és megtörölte hajával, csókolgatta azokat, és megkente a kenettel. Amikor a farizeus, aki meghívta, látta ezt, így szólt magában: „Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.” Jézus ezt válaszolta neki: „Simon! Mondanék neked valamit.” Az így szólt: „Mester, szólj!” „Két adósa volt egy hitelezőnek. Az egyik ötszáz dénárral tartozott, a másik ötvennel. Nem lévén nekik miből megfizetni, elengedte mind a kettőnek. Melyik fogja őt közülük jobban szeretni?” Simon ezt felelte: „Úgy vélem, az, akinek többet engedett el.” Ő pedig ezt mondta neki: „Helyesen ítéltél.” Majd az asszony felé fordulva ezt mondta Simonnak: „Látod ezt az asszonyt? Bejöttem a házadba, és nem adtál vizet lábaimra; ez meg könnyeivel öntözte lábaimat, és a hajával törölte meg. Csókot nem adtál nekem; ez meg, amióta bejött, nem szűnt meg csókolgatni lábaimat. Olajjal nem kented meg fejemet; ez meg kenettel kente meg a lábaimat. Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.” Aztán így szólt az asszonyhoz: „Bocsánatot nyertek bűneid.” Erre az asztaltársak ezt kezdték mondogatni magukban: „Kicsoda ez, hogy még a bűnöket is megbocsátja?” Ő pedig így szólt az asszonyhoz: „A hited megszabadított téged; menj békével.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, de növeld hitemet. Nem akarlak meghívni otthonomba, hogy kétkedő vizsgálódásnak vesselek alá. Uram, remélek benned és reménykedem, hogy megtapasztalom megbocsátásodat. Uram szeretlek irántam való irgalmadért.

Kérés: Uram, szeretném megtapasztalni a megbocsátásodat az által, hogy megtanulok jobban szeretni.

1. Nincs igazság szeretet nélkül. Simon a farizeus, a hit embereként jelenik meg, aki ítéletét a hitre alapozza. „Ha ez próféta volna, bizonyára tudná, kicsoda és miféle asszony ez, aki őt érinti, vagyis hogy bűnös.” Nyilvánvalóan Simon megítélte fejében ezt az asszonyt és azt, hogy Jézusnak hogyan kellene viselkednie vele. Mi lenne logikusabb egy „hívő” viselkedésében annál, hogy a világban járva az egyes embereket a „tiszta” vagy „tisztátalan” kategóriába sorolja. Én vajon veszem erre a bátorságot? Ha Simon erre a következtetésre teljesen logikus úton jutott, akkor mégis hogyan tévedhet? És vajon én hogyan tévedhetek, ha meggyőződéssel adok hangot a hitemen alapuló ítéleteimnek? Nincs igazság szeretet nélkül.

2. Az ítélőképesség hiánya elhomályosítja az ítéletet. A fény ezután Krisztusra vetül, aki felvilágosítja Simon lelkiismeretét: „Simon! Mondanék neked valamit.” Vajon mit akar Jézus mondani nekem? Kiderült, hogy anélkül, hogy Simon kimondta volna gondolatát, Jézus prófétai módon jobban ismerte az ő szívét, mint ahogy az Jézus gondolatait. Lehet, hogy az írástudó sok tudásnak a birtokában volt, de igazsága nélkülözte a szeretetet. Vajon én a szereteten át, a szeretet szemével nézem a világot? Krisztus mit lát a szívemben? Egy ítélkező lélek magatartását nem tehetjük egyenlővé a világos ítélettel. Simon még nem ismeri azt a Jézust, aki most együtt étkezik vele. Jézus felfedi: „Isten úgy szerette a világot, hogy egyszülött Fiát adta érte, hogy mindaz, aki hisz el ne vesszen, hanem örökké éljen.” (Jn. 3,16) vagy az egykor ítélkező Simon szavaival élve: „A szeretet sok bűnt eltakar” (1. Pét. 4,8).

3. Nagyobb szeretet, mélyebb megbocsátás. Miután Jézust megtanította Simont a szeretet szerinti ítéletre, így szólt hozzá: „Helyesen ítéltél”. Jézus azonban egy még mélyebb igazságra hívja fel a lelkiismeret figyelmét: az ítélőképesség hiánya nem csak lehetetlenné teszi a tárgyilagos ítélet kimondását, hanem még rosszabb is történik – elterelődik a figyelem saját lelki ürességünkről. Vajon az, hogy állandóan másokban keresem a hibát, nem azt szolgálja, hogy megfeledkezhessem saját erkölcsi nyomoromról? Milyen igazság szabadítja meg Simont ettől a tévedéstől? Jézus Simon elé tárja szeretetlenségét: „amikor beléptem ebbe a házba, nem adtál vizet a lábaimra, nem adtál üdvözlő csókot, nem olajoztad meg a fejemet…” Ironikus módon összehasonlítja őt azzal a bűnös asszonnyal, aki fölé rendelte magát erkölcsileg. Simon most megalázva érezheti magát. Tehát mi Jézus végső következtetése? „Azért mondom neked: Sok bűne bocsánatot nyert, mert nagyon szeretett. Akinek keveset bocsátanak meg, kevéssé szeret.” Jézus könnyen válaszolhatta volna azt Simonnak, amit előzőleg a tömegnek tanított: „Áldottak az irgalmasak, mert nekik is irgalmazni fognak” (Mt. 5,7). Ez a logikája Isten szeretetének.

Beszélgetés Krisztussal: Uram! Öntsd szívembe szeretetedet, hogy még legapróbb érzéseimet és gondolataimat is a szeretet mozgassa. Taníts meg arra, hogyan nézzek nehéz helyzetben lévőkre irgalommal és reménnyel, hogy mások rajtam keresztül megtapasztalják szeretetedet. Add, hogy átérezzem, milyen mélyen megbocsátasz nekem.

Elhatározás: Ma tapintattal és szeretettel fogok közeledni ahhoz az emberhez, akivel a legnehezebb kijönnöm.


A pápa imaszándéka 2019. szeptember hónapra:

Az óceánok védelméért Imádkozzunk, hogy a politikusok, tudósok és közgazdászok együtt munkálkodjanak a világ tengereinek és óceánjainak megmentéséért.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.