A Szólj Be a Papnak! egy olyan felekezeteken átívelő kezdeményezés, amely alkalmat ad az egyházakkal való kötetlen találkozásra, hogy felismerjük a keresztény hit életszerűségét, a krisztusi szemlélet értékét és ajándékait. Ilyen kötetlen találkozásra hívta Debrecenbe a 2019-es Campus fesztivál résztvevőit a Szólj Be a Papnak! csapata, ahol többek között Törő András atya várta az érdeklődőket, beszélgetni, kérdezni vágyókat. Ő vajon hogyan vélekedik erről a „fesztivál misszióról”?

“A fesztiválon való részvétellel azt célozzuk meg, hogy az egyház a saját megszokott keretein kívül is jelen legyen. Ferenc pápa mindig hangsúlyozza, hogy ki kell lépni a perifériákra. A fesztivál is egyfajta periféria, olyan értelemben, hogy itt azok az emberek is találkozhatnak az egyházzal, akik egyébként szinte soha.

Természetesen az egyháznak ez a kilépése akkor sikeres, ha az emberekben is van egyfajta nyitottság, és felismerik annak a lehetőségét, hogy van egy tér, ahol nem kell hivatalosan megkeresni egyik egyház szolgálattevőjét sem, hanem melléjük lehet szegődni. Fordítva is igaz ez: ha az emberek megtapasztalják az egyház részéről azt a nyitottságot, hogy újra és újra képes megtalálni a helyet és formát, ahol tud tanúságot tenni, akkor sikeres a találkozás. A kulcs, ez az egymás iránti nyitottság, az egymás mellészegődés lehetősége, amely mindig egy bátrabb, mélyebb, őszintébb és hitelesebb találkozást hordoz magában.

Az egyháznak ez a fajta kilépése néhányak számára megosztó, de fontos tudatosítani, hogy az egyháznak mindenhol helye és szerepe, méghozzá tanúságtevő szerepe van! Ezt az emmauszi mellészegődést járjuk most a fesztiválon, ahol felekezetek együtt dolgoznak azon, hogy az egyház és a világ közötti távolságtartás fala leomoljon.”

Forrás:
Szilágyi Eszter/Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség