Szeretet a halálig, és még azon is túl
2019. július 22.
Szent Mária Magdolna
P. Roderick Ermatinger 

Jn 20,1-2,11-18
Mária Magdolna a hét első napján kora reggel, amikor még sötét volt, a sírhoz ment, és látta, hogy a kő el van mozdítva a sírbolttól. Elfutott tehát, elment Simon Péterhez és a másik tanítványhoz, akit Jézus szeretett, és azt mondta nekik: „Elvitték az Urat a sírból, és nem tudjuk, hová tették!” Mária pedig kinn állt a sírnál, és sírt. Amint sírdogált, lehajolt a sírboltba. Két angyalt látott fehér ruhában ülni, az egyiket fejtől, a másikat lábtól, ahol Jézus teste feküdt. Azok megkérdezték tőle: „Asszony, miért sírsz?” Ő azt felelte nekik: „Elvitték az én Uramat, és nem tudom hová tették!” Ahogy ezt kimondta, hátrafordult, és látta Jézust, hogy ott áll, de nem tudta, hogy Jézus az. Jézus megkérdezte tőle: „Asszony, miért sírsz? Kit keresel?” Ő pedig, azt gondolva, hogy a kertész az, ezt felelte neki: „Uram, ha te vitted el őt, mondd meg nekem, hová tetted, és én elviszem!” Ekkor Jézus megszólította őt: „Mária!” Erre ő megfordult, és héberül így szólt: „Rabbóní!”, ami azt jelenti: Mester. Jézus azonban így szólt: „Ne tarts fel engem, mert még nem mentem fel az Atyához, hanem menj el a testvéreimhez, és mondd meg nekik: Fölmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, az én Istenemhez és a ti Istenetekhez.” Mária Magdolna elment, és hírül vitte a tanítványoknak: „Láttam az Urat!”, és hogy ezeket mondta neki. 

Bevezető ima: Uram Jézus, Te azt akarod, hogy egyre jobban megismerjelek és növekedjek az irántad való szeretetben. Azzal akarom megmutatni igaz szeretetemet, hogy olyan őszintén szeretek másokat, ahogy Te szeretsz engem. Számtalanszor elesek, de bízom kegyelmedben és mindig fel akarok állni. Bízom benne, hogy irgalmasságod megváltoztatja szívemet. Itt állok előtted, készen arra, hogy meghalljam igéidet és készen állok arra, hogy tökéletesen egyesüljek legszentebb akaratoddal.

Kérés: Uram Jézus, áldj meg engem olyan szenvedélyes szeretettel, amilyennel Mária Magdolna volt irántad!

1. A magányos őr. Milyen szomorú lehetett Mária Magdolna, ahogy ott állt Jézus üres sírja előtt és zokogott. Urunk meggyógyította lelkét, hét ördögöt űzött ki belőle. Végig Jézus mellett volt a keresztnél Szűz Máriával és Szent Jánossal. Könnyeivel mosta meg Urunk lábát és most is könnycseppek csillognak arcán. Most egyedül van. A nagypénteki szomorú események után megtapasztalta azt a magányt, amely egész lényét megérintette. De hiszen mégsem volt egyedül! Mi sem vagyunk soha egyedül, amikor szenvedünk. Bezárkózom a szenvedésembe, vagy  megnyitom minden megpróbáltatás közepette is a szívemet Urunk előtt?

2. Nevén szólította. Mária Magdolna mennyire elkötelezett lehetett az Úrnak. A többi követői bezárkóztak házaikba. Mégis itt volt egy egyszerű, alázatos nő, aki az egyetlen tőle telhető módon még most is társul akart szegődni a mi Urunk mellé. Sokat tanulhatunk ettől a csodálatos asszonytól. Igazán nagy örömet tudott szerezni Jézusnak. Ő az első, aki a feltámadása után találkozhatott vele. És micsoda ajándék ez! Micsoda kegyelem, hogy a mi feltámadott Urunk a nevünkön szólít! Minden félelme ellenére ki akarja mutatni tiszteletét annak a Krisztusnak, akivel most, mint Istennel találkozik. A megpróbáltatások és szenvedés idején gondolok-e arra, hogy dicsérjem az Istent gondolataim, kívánságaim, szándékaim és cselekedeteim által? Mindig az első helyen marad számomra, függetlenül attól, hogy éppen min kell keresztül mennem?

3. Az első hírvivő. Ahogy Mária Magdolna megérintette Urunk szívét, az Úr is megérintette az övét, és ezért válhatott az apostolok apostolává. Ő volt az első, aki hírül adhatta a világnak, hogy a mi Urunk feltámadt a halálból. Jézus az élet Ura. Mi minden történhetett a szívében, amíg elért az apostolokhoz, hogy hírt adjon Jézus feltámadásáról? Kérjük Krisztust ezért az ajándékért – hogy ugyanolyan apostoli lelkesedéssel hirdessük a mi Urunk győzelmét, mint ahogyan Mária Magdolna tette, miközben az apostolokhoz sietett, hogy elmondja, találkozott a feltámadt Krisztussal! Én is tanúságot teszek Isten megváltó üzenetéről, a szenvedéseim idején?

Beszélgetés Krisztussal: Jézus, el akarom nyerni szeretetedet, úgy, ahogy Mária Magdolna tette a sírodnál. Majd tölts el engem is azzal az élettel, melyet Mária Magdolna szívébe oltottál az első húsvét reggelén.

Elhatározás: Utánajárok, hogy mit tudok segíteni a plébániámon, hogy Mária Magdolna példáját követve, úgy tudjak segíteni az Egyházban, ahogy Ő tette 2000 évvel ezelőtt.


Krisztus nagysága
2019. július 22. Évközi tizenhatodik hét – hétfő
Szent Mária Magdolna
P. Robert DeCesare, LC

Mt 12,38-42
Ekkor az írástudók és farizeusok közül egyesek azt mondták neki: „Mester, szeretnénk tőled egy jelet látni.” ’ azt válaszolta nekik: „A gonosz és parázna nemzedék jelet kíván, de nem kap más jelet, csak Jónás próféta jelét. Mert amint Jónás a cethal gyomrában volt három nap és három éjjel, úgy lesz az Emberfia is a föld szívében három nap és három éjjel. A ninivei férfiak föltámadnak majd az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és el fogják ítélni azt, mert ők megtértek Jónás igehirdetésére; és íme, nagyobb van itt, mint Jónás. Dél királynője föl fog támadni az ítéletkor ezzel a nemzedékkel együtt, és el fogja ítélni azt, mert ő eljött a föld határairól, hogy meghallgassa Salamon bölcsességét; és íme, nagyobb van itt, mint Salamon. 

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te vagy a mindenem. Hiszem, hogy tőled kaptam az életem. Hiszek benned, mert Te vagy az én Uram, Istenem. Hiszem, hogy jó irányba vezetsz. Szeretlek téged, mert Te előbb szerettél engem. Szeretlek, Uram, mert Te vagy a megmentőm, Te vagy az Uram és Istenem.

Kérés: Uram, add meg nekem a kegyelmet, hogy egy cseppnyit felfogjak a nagyságodból, és hogy hinni tudjam, hogy veled mindent megtehetek.

1. „Szeretnénk tőled egy jelet látni.” Uram, sokszor bizonytalan vagyok és sokszor kérem tőled, hogy adj nekem egy jelet, mert azt gondolom, hogy megérdemlem azt.  Elvégre meg vagyok keresztelve és valóban hiteles életet akarok élni. De ki vagyok én, hogy bármit is követelhetnék tőled? Te teremtettél engem, mindenem a tiéd, a bűneimet kivéve. Uram, hiszem, hogy szüntelenül munkálkodsz; úgy ahogyan akarsz, amikor akarsz, ameddig akarsz. Ha kitartóbban keresném, mindenhol megtalálhatnám a jelenlétednek jeleit és megérteném, hogy minden a te ajándékod: egy új nap, az életem, az Eucharisztia, a biztonságom. Krisztusom, annyiféle módon nyilvánítod ki magad nekem. Nyisd meg a szemem és gyógyítsd meg vakságom!

2. “Mit keresel?” Uram, az életem célját keresem, a beteljesedést, a legjobbat, amivé válni tudok. Tudom, hogy mindezt benned találom meg, mert senki más nem állít elém nemesebb célokat és tökéletesebb eszményeket, mint Te. Senki sem kéri tőlem, hogy hiteles életet éljek, hogy az legyek, akinek lennem kell: Isten gyermeke, aki a kegyelem állapotára törekszik. Benned felfedezhetek mindent, amit keresek. És amit benned találok, az kielégít engem. Ha átadom magam a szenvedélyeknek és érzéseknek, ha saját örömömet és kényelmemet keresem, akkor amit megtalálok az a boldogtalanság, a szenvedés és gyakran a bűn. Az evilági javak keresése nem tesz boldoggá engem.

3. „És íme, nagyobb van itt.” Uram, Te minden vagy, amire szükségem van. Te vagy az a „nagyobb”, aki itt van, mert semmi más nem töltheti be a szívemet. Sokszor olyan szűk látókörű vagyok. Te kiszélesítheted a látóhatárt. Te megnyithatod a szememet. Valóban ismerlek téged? Felismerem a nagyságodat? Kezdem-e sejteni, hogy minden, ami vagyok, tőled származik? Mikor a kihívásokkal és nehézségekkel szembesülök észreveszem-e azt, hogy milyen parányiak ezek a Te nagyságodhoz képest? Minden kihívásban és minden nehézségben ott vagy velem, hogy segíts. Mindig ott vagy, hogy hordozz engem szükség idején.

Beszélgetés Krisztussal: Uram, az akadályok, amelyekkel naponta szembe találom magam nagyon kicsik hozzád mérten. „Mindent elviselek abban, aki erőt ad.” (Fil 4, 13). Uram, te vagy az, aki erőt adsz nekem. Te valóban az igazi nagyság vagy.

Elhatározás: Állhatatos maradok a nehézségek idején és nem csüggedek el a munkában, vagy otthon. 


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.