Egyedül Jézus
2019. július 21. Évközi tizenhatodik vasárnap
P. Robert DeCesare LC 

Lk 10,38-42
Történt pedig, hogy amikor továbbmentek, betért egy faluba, ahol egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Volt neki egy Mária nevű húga, aki az Úr lábához ülve hallgatta szavait, Márta pedig sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt, és így szólt: ,,Uram! Nem törődsz vele, hogy a testvérem egyedül hagy engem szolgálni? Szólj már neki, hogy segítsen!” Az Úr ezt válaszolta neki: ,,Márta, Márta! Sok mindenre gondod van és sok mindennel törődsz, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta, és nem is veszíti el soha.

Bevezető ima: Uram, hiszem, hogy Te Istenem és mindenem vagy. Te teremtettél; azért alkottál engem, hogy boldog legyek veled. Uram, remélek benned, mert te jó irányba vezetsz. Szeretlek téged, Uram, mert Te vagy az út, az igazság és az élet. Senki nem mehet az Atyához, csak általad. Szeretlek, mert Te vagy a közvetítő az Atya felé.

Kérés: Uram, növeld az irántad való szeretetemet, hogy téged állítsalak életem középpontjába, Te legyél a mérce és életem példaképe.

1. „Sok mindennel törődsz.” Úgy tűnik, a dolgok egyre gyorsabban mozognak körülöttem és egyre több mindent kell besűrítenem az időmbe. Szolgálok sofőrként a háztartásban, különórákra viszem a gyerekeket, jobbról – balról emberek várják, hogy beszéljenek velem. Annyi minden történik. Ez a kultúra ma majdnem, hogy követeli tőlem mindezt. Sőt sokszor úgy tűnik, senki nem érti meg a tépelődésemet. Próbálok mindent jól csinálni, próbálok felelősséget vállalni és úgy tűnik, senki más nem tesz így. Mártával azonosulok, Uram, egy olyan világban, amely nagyon aktív, és amely sokszor elrohan mellettem. Segíts, hogy jól döntsek és megtegyem akaratodat!

2. „Pedig csak egy a szükséges.” Szeresd Krisztust! Érte élj! Amint előrehalad az élet és közeledik az örökkévalóság, csak a Krisztus iránti szeretet marad meg. Minden más füstté és hamuvá válik, semmivé lesz. Legyen a Krisztus iránti szereteted az a kincs, amelyért képes vagy mindenedet eladni, az önzésedet, a gőgödet, a büszkeségedet és hiúságodat, mígnem igazi gyönyörűséget találsz abban, hogy búzaszem légy, amely meghal a barázdában. Uram, Te vagy minden, amire szükségem van. Mi más fog majd az életem végén számítani? Ki más tudná betölteni lelkemet megelégedéssel és békével? Ki más ad értelmet az életemnek, ha nem Te? Emlékeztess mindig erre, Uram, mert olyan könnyen szem elől tévesztem az irányt és a célt az életben. És olyan könnyen helyezek más dolgokat a fő helyre.

3. „A jobbik részt választotta” Uram, a Mártához intézett szavaid megpendítenek egy húrt a szívemben. Ha engedem, hogy a zaj, a szórakozottság és minden, ami zajlik körülöttem, belefészkeljen a szívembe és tévútra vezessen, akkor ez további zűrzavart és kellemetlenségeket fog szülni. Ha azonban Téged választalak, akkor bízhatok abban, hogy Téged soha nem veszítelek el. Minden ember boldog akar lenni. Mindenki vágyik a teljességre. Miért áltassam magam a világ által nyújtott boldogsággal, amikor Te minden helyett ott vagy nekem? Miért keresnék valamit, ami kevesebb, mint az a „jobbik rész”, amelyet Te adsz nekem? Nem annak kellene-e örülnöm, hogy a lábadhoz ülhetek és veled lehetek, hogy meg akarod tanítani nekem, hogyan lehetek az, aminek lennem kell, hogyan lehetek szent?

Beszélgetés Krisztussal: Uram, adj nekem bizalmat, hogy felismerjem, egyedül rád van szükségem. Nem akarom semmi másra pazarolni a figyelmemet. A lábaidnál akarok ülni. Meg akarom hallgatni, amit mondani akarsz nekem. Tanulni akarok tőled.

Elhatározás: Szentmise után elidőzök még Jézusnál, hálát adok neki azért, hogy hozzám jött az Oltáriszentségben és időt szakítok arra is, hogy meghallgassam, amit mondani szeretne nekem. 


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.