A béke igája
2019. július 18. 
Évközi tizenötödik hét – csütörtök
Szent Hedvig királynő
P. Shawn Aaron LC

Mt 11,28-30
„Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok és terhet hordoztok, és én felüdítelek titeket. Vegyétek magatokra igámat, és tanuljatok tőlem, mert én szelíd vagyok és alázatos szívű — és nyugalmat találtok lelketeknek. Mert az én igám édes és az én terhem könnyű.”

Bevezető ima: Mindenható és örökkön élő Isten! Hiszek benned, remélek benned, és szeretni akarlak mindenekfelett. Ismét Eléd jövök, hogy gyengeségeimet erővé változtasd. Adj erőt, hogy tanúja legyek igazságodnak! Bízom abban, hogy teljesíted kérésemet, a Te Fiad, a Mi Urunk Jézus Krisztus által, aki a Szentlélekkel egységben igaz Istenként él és uralkodik örökkön örökké.

Kérés: Uram, Jézus! Bízom benned!

1. Jöjjetek hozzám mind, akik fáradtak vagytok, és terhet hordoztok. Ha naponta megküzdötök azért, hogy erkölcsileg helyes dolgokat tegyetek, míg mások a rövidebb utat választják, jöjjetek Jézushoz! Ha az élet önző élvezetei és tiltott hasznai ellenállhatatlanul vonzanak titeket, jöjjetek Jézushoz! Ha a bűneitek és jellembeli gyengeségeitek megterhelik életeteket, mint házastárs, szülő, barát vagy Istennek szentelt lélek, jöjjetek Jézushoz! Ha az élet igazságtalannak látszik, és Istent távol érzitek magatoktól, jöjjetek Jézushoz! Ő nem arra hív benneteket, hogy alapelveket és nemes eszméket tegyetek magatok elé célul, hanem Önmagához hív. Mi a szabályokat nem önmagukért követjük, hanem Jézust követjük. Ha már egyszer hozzá mentünk, akkor fogjuk megérteni a szabályok szerepét, ami nem más, mint hogy megvédjük e kapcsolat méltóságát.

2. Vegyétek magatokra igámat és tanuljatok tőlem. Szent Pál arra figyelmezteti a galatákat, hogy a krisztusi szabadságban éljenek.: „A szabadságot Krisztus szerezte meg nekünk. Álljatok tehát szilárdan, és ne hagyjátok, hogy újra a szolgaság igájába hajtsanak benneteket.” (5:1). Az efezusiaknak írt levelében Pál arra hívja a hívőket, hogy legyenek Krisztus rabszolgái, akik Isten akaratát szívükből végrehajtják. (Ef. 6:5) A rabszolgaság azt jelenti, hogy alávetjük akaratunkat valakinek, vagy alárendeltjei vagyunk akaratlanul is egy másik személynek, aki bizonyos módon erősebb, mint mi vagyunk. Aki szenvedélyek, hiábavalóságok, önzés, vagy hasonlók rabszolgája, az elismeri, hogy ezek a dolgok erősebbek, mint ő. Jézus azonban azt akarja, hogy barátai és ne szolgái legyünk (Jn. 15:14-15). Krisztus „rabszolgájának” lenni azt jelenti, hogy szabadon, teljesen rábízom az életemet azzal a szándékkal, hogy arra megyek, amerre Ő vezet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy Jézus olyan úton vezet minket, mely a mi boldogságunkhoz és kiteljesedésünkhöz vezet még akkor is, ha ez néha keresztút. „Életetek arra hív benneteket, hogy különböző utak közül válasszatok: válasszátok meg, hogy mit szeretnétek tanulni, dolgozni, és hogy milyen szerepet akartok játszani az egyházban és a társadalomban. Fontos felfedeznetek, hogy a sok kérdés közül, melyekkel szembe kerültök az igazán fontosak nem így kezdődnek: „mit?”. Az igazán fontosak így kezdődnek: Ki akarok lenni? Kit akarok követni? Kire bízom rá az életemet?” (Szent II. János Pál pápának a 2000. augusztus 20-án, az Ifjúsági Világtalálkozón mondott szentbeszéde).

3. Nyugalmat találtok lelketeknek. A nyugalom szó itt nem azt jelenti, hogy felhagyunk a munkával és a küzdéssel, hanem hogy békét, örömet és alapvető boldogságot találunk lelkünknek. Ez az a nyugalom, melyre mindnyájan vágyunk és melyet mindenki zavartalanul élvezhet majd a mennyben. Mindenki találkozott már olyan emberekkel, akik a körülményeik ellenére megtalálták a békét és az örömet. Jegyezzük meg, hogy Jézus nem azt ígérte, hogy elveszi az akadályokat, megpróbáltatásokat és szenvedéseket. Ha azonban felvesszük igáját és meghajlunk tervei, akarata és szeretete előtt, biztosan számíthatunk az örömre. Ha még nem tapasztaltad meg ezt életedben, kezdd el a mai nap: add Jézusnak azt, amit a szíved mélyén ma kér tőled! Néha a kereszttől és attól való félelem, hogy vajon Jézus mit fog elvenni tőlem, megakadályoz abban, hogy felvegyük igáját. A halálos bűnt kivéve azonban ez a félelem mindennél jobban megrabol minket a Jézus által felajánlott békétől és örömtől. Bár az iga először biztosan fájni fog, mégis ez fog minket bevinni a béke és az öröm könnyedségébe.

Beszélgetés Krisztussal: Drága Uram! Te be fogsz engem vezetni a végtelen békébe, ha egyszerűen követlek Téged. Azonban ez nem mindig könnyű. Add meg azt, amit vársz tőlem: hitet, nagylelkűséget, bátorságot, szeretetet és bizalmat. Ezekkel az ajándékokkal és kegyelmed segítségével meg lesz a szükséges erőm az úthoz. Legtisztább Anya! Formáld szívemet, hogy egyedül Fiadnak éljek!

Elhatározás: Ma elmondok egy tized rózsafüzért azért a személyért, aki környezetemben legtávolabb van Jézustól.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.