Immár másodszor adott helyet Kállósemjén a 30. születésnapját ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Észak-Alföldi Régiós, 10. lelkinapjának 2019. június 22-én.

2010-ben innen indult az a kezdeményezés, hogy legyen egy nap minden évben, amikor össze lehet gyűlni, visszatekintve az elmúlt időszakra, hálát adva az elért eredményekért.
A szent liturgia a görögkatolikus templomban volt, ahol Belicza László polgármester köszöntötte a település nevében a jelen lévő Kállay Helént, Kállay Miklós miniszterelnök, máltai lovag unokáját, Kállay Ubul Tamás engedelmességbeli nagykeresztes tiszteleti tartománynagyot, a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége (MMLSz) elnökségi tagját, a rendtagok hitéletét szervező spirituális vezetőt, valamint a régió csoportvezetőit, önkénteseit.

Orosz István parókus prédikációjában történelmi visszatekintést tett a Szeretetszolgálat itthoni megalakulásának előzményeire, körülményeire: kelet-német menekültek befogadása Zugligeten, a Vasfüggöny lebontása, a román forradalom stb. Köszönetet mondott a Szeretetszolgálat tagjainak és önkénteseinek, egyben biztatta is őket, hogy továbbra is töretlen lelkesedéssel, Istenbe vetett bizalommal védjék a hitet és szolgálják a rászorultakat – híven a Szeretetszolgálat jelmondatához.

A megemlékezés a Kállay-család kriptájában folytatódott, ahol elhelyezték a kegyelet és a hála koszorúit, mécseseit Kállay Kristóf (1916-2006) néhai szentszéki nagykövet, MMLSz elnök sírjánál. Az elhunyt család- és rendtagok lelki üdvéért közösen imádkoztak, majd megtekintették a közelmúltban felújított Kállay-kúriában kialakított állandó kiállítást, különös tekintettel is a máltai szobára, amely emléket állít a Kállay-család azon tagjainak, akik a Lovagrendben és a Szeretetszolgálatban tevékenykedtek.

A program agapéval folytatódott, előtte Kállay Ubul átadta a Magyar Máltai Lovagok Szövetsége elnöksége által odaítélt Apor Vilmos Ezüst Emlékérmet Bíró Bálintnénak, a Szeretetszolgálat mátészalkai csoportja tagjának, több évtizedes önkéntesi munkássága elismeréseként.
A mintegy 80 főnyi zarándok azzal a lelki feltöltődéssel indult haza, hogy az elkövetkező 30 évben is mindent megtesznek azért, hogy a szegényeken és elesetteken segíteni tudjanak.

Komiszár Dénes
MMSZ-tag, Nyíregyháza

Fotó: Papp Sándor