Irgalmasságot akarok és nem áldozatot
2019. július 5. Évközi tizenharmadik hét – péntek
P. Matthew Kaderabek LC 

Mt 9, 9-13
Amikor Jézus továbbment onnan, meglátott egy embert, aki a vámnál ült. Máténak hívták. Megszólította: ,,Kövess engem!” Az fölkelt és követte őt. Történt pedig, hogy amikor asztalhoz ült a házban, íme, sok vámos és bűnös jött, és letelepedett Jézussal és tanítványaival együtt. Ezt látva a farizeusok megkérdezték a tanítványait: ,,Miért eszik a ti Mesteretek vámosokkal és bűnösökkel?” Ő meghallotta ezt és így szólt: ,,Nem az egészségeseknek kell az orvos, hanem a betegeknek. Menjetek és tanuljátok meg, mit tesz az: ,,Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot”. Nem az igazakat jöttem hívni, hanem a bűnösöket.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned, segíts nekem különösen akkor, amikor már feladnám. Uram remélek benned, mert mindenkor hűséges vagy az ígéreteidhez. Uram szeretlek, segíts abban, hogy Isten elképzelése szerinti, kedves gyermekeként élhessek. Istenem, mélységes hálával is jöttem hozzád. Köszönöm neked az élet ajándékát, a hitet, a családomat és ezt az alkalmat, amikor veled lehetek.

Kérés: Uram, segíts, hogy a mai napon odaadhassam magamat neked élő, szent, Istennek tetsző áldozatul!

 1. Isten meg akar menteni bennünket. Amikor Jézus a farizeusok dühös megjegyzésére reagálva Ózeást idézi „Irgalmasságot akarok, és nem áldozatot”; úgy tűnhet, mintha az áldozat és önsanyargatás haszontalanságára utalna. Érthető úgy is, mintha elutasítaná a kereszténység aszketikus dimenzióit. Krisztus aligha erre akart kilyukadni. Ahhoz, hogy megértsük Jézus üzenetét, először is látnunk kell a Jézus és Ózeás szemléletmódja közti különbséget. Ózeásnál a kifejezés arra utal, hogy Isten mit vár el az emberektől. Istent jobban érdekli az emberek szívében élő szeretet, mint a külsődleges áldozat, amit az emberek csak a törvény parancsainak teljesítéseként ajánlanak fel. Amikor Jézus említi, akkor magára Istenre utal. Az itt említett szeretet nem azonos azzal, amit Isten az emberektől elvár, hanem az a szeretet, amit Ő maga nyújt nekik. Isten az Ő Fia által adja tudtunkra: „Jobban szeretek irgalmasságot gyakorolni, mint ítélni.” Hasonló megfogalmazásban az Úr  Ezekiel próféta által nyilatkoztatta ki „…nem akarom az istentelen halálát, hanem azt, hogy az istentelen megtérjen útjáról és éljen.” (Ez 33, 11)

2. Nincs szeretet áldozat nélkül. Isten nem feláldozni akarja teremtményét, hanem megmenteni. Ezzel a magyarázattal még jobban megérthetjük Ózeás kifejezését. Isten nem kíván áldozatot mindenáron, mintha öröme telne a szenvedésben. Még kevésbé azért, hogy ezzel kiérdemeljünk valamit, és jogot formáljunk bármire, illetve félreértett kötelességből. Ehelyett iránta való szeretetből és a parancsolatainak megtartásával kíván tőlünk áldozatot. „Nem élhetünk szeretetben szomorúság nélkül”, mondja Kempis Tamás a Krisztus követésében, és mindennapi tapasztalataink ugyanezt támasztják alá. Nincs szeretet áldozat nélkül. Ebben az összefüggésben Szent Pál arra figyelmeztet minket, hogy váljon az életünk „élő, szent, istennek tetsző áldozattá” (Róm 12, 1)

3. Válaszd az áldozatot, mutass irgalmasságot! Az áldozat és az irgalom jó dolgok, de rosszá válhatnak, ha helytelenül osztjuk el őket. Jó dolgok, ha – ahogyan Krisztus is tette – az áldozatvállalást választjuk magunknak és az irgalmasságot a másoknak. Rosszá válnak, ha az ellenkezőjét tesszük: magunknak választjuk az irgalmasságot, de mindenki mástól áldozatot várunk, elnézőek vagyunk magunkkal, de másokkal szemben kérlelhetetlenek, ha mi magunk mindig készen állunk a kifogásokkal, de kegyetlenek vagyunk mások megítélésében. Nincs talán valami, amin változtathatnánk a viselkedésünkben?

Beszélgetés Krisztussal: Uram Jézus, az áldozatvállalás nem éppen a kedvencem. Tulajdonképpen mindent megteszek azért, hogy elkerüljem. Felismerem, hogy nagyon is gyorsan választom az irgalmasságot magam, és az áldozatot mások számára. Meg kell tanulnom, hogy az áldozatvállalás az életem és a szeretet része. Nehezményezhetem az áldozatot és panaszkodhatok mindenért, vagy elfogadhatom azt az irántad és társaim iránti szeretetből. Ez utóbbit szeretném választani, mint az örök élet útját, hogy növekedjek a szentségben. Mindig jobban szeretnék hozzád hasonlóvá válni, hogy egyre készségesebben oszthassam meg irgalmasságodat a körülöttem levőkkel.

Elhatározás: Ma ellenállok annak, hogy megbíráljak valakit, aki távol van Istentől és az Egyháztól. Irgalmas leszek hozzá és imádkozni fogok érte, keresem annak a lehetőségét, hogy szolgáljam.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.