Igaz-e: látni és hinni?
2019. július 3. Évközi tizenharmadik hét – szerda
Szent Tamás apostol
P. Matthew Kaderabek LC

Jn 20, 24-29
Tamás pedig, egy a tizenkettő közül, akit Ikernek hívnak, nem volt velük, amikor eljött Jézus. A többi tanítvány elmondta neki: ,,Láttuk az Urat!” Ő azonban így szólt: ,,Hacsak nem látom kezén a szegek nyomát, és ujjamat a szegek helyére nem teszem, és kezemet az oldalára nem helyezem, én nem hiszem!” Nyolc nap múlva ismét együtt voltak a tanítványai, és Tamás is velük volt. Jézus eljött a zárt ajtón át, megállt középen, és így szólt: ,,Békesség nektek!” Azután azt mondta Tamásnak: ,,Tedd ide ujjadat és nézd a kezeimet; nyújtsd ki kezedet és tedd az oldalamra, és ne légy hitetlen, hanem hívő!” Tamás azt felelte: ,,Én Uram és én Istenem!” Jézus erre azt mondta neki: ,,Mivel láttál engem, hittél. Boldogok, akik nem láttak, és mégis hittek.”

Bevezető ima: Uram, hiszek benned. Sok megtörtént dolog, és sok ember segített, abban, hogy jobban megismerjelek és szeresselek. Remélem, hogy megadod nekem az élő hit kegyelmét, hogy ettől a hittől élettel megteljen mindaz, amit mondok, gondolok és teszek. Arra vágyom, hogy veled egyetértésben, szeretettel teljesítsem a küldetést, amire hívsz.

Kérés: Uram, erősíts meg engem a hitben, légy segítségem a hitetlenségben!

1. Láttuk az Urat. Tamásról az jut eszünkbe, hogy nem hitte el a többi apostolnak a feltámadott Üdvözítő megjelenését. Azért ne felejtsük el, hogy a többi apostol sem hitt Mária Magdolnának, amikor elmesélte a találkozását Jézussal. Valójában Jézus megfeddi őket hitetlenségükért és szívük keménységéért, mert nem hittek azoknak, akik látták Őt a feltámadás után. Sokszor küzdünk mi is hitetlenségünkkel és szívünk keménységével. Ezért nem szabad nagyon elkedvetlenednünk, ha időnként nehézségeink vannak az Egyház tanításának, vagy Isten útjainak megértésében és elfogadásában. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Isten útjai nem a mi útjaink. Nem várhatjuk el Istentől, hogy bármit is bebizonyítson nekünk. Sokszor nagyon finoman hív és kér meg minket arra, hogy kövessük. Sokféle lehetőséget ajánl fel számunkra anélkül, hogy akaratát ránk erőltetné. Szabadon elfogadhatjuk a barátságát és a küldetésünket, de el is utasíthatjuk.

2. Én Uram, én Istenem! Jézus az élet és a történelem Ura. Ő az Út, az Igazság és az Élet. Ő a Béke Hercege és a Szeretet Királya. Ő az élő Isten Fia és minden ember Megváltója. Ő az életünk kezdete és létezésünk célja. Boldog II János Pál pápa azt mondja, hogy Jézus a válasz minden ember életének kérdéseire. Kíváncsi vagy életed céljára? Szeretnéd, ha minden jelentéktelen tetted különleges jelentősséggel bírna? Tudd, hogy Jézus az Úr és azt a feladatot bízta rád, hogy egy új világot építs és minden ember szívében megalapozd az Ő királyságát. Tegyél mindent az Ő kedvére! Ajánld fel neki minden örömödet és szenvedésedet! Tégy mindent Istenért és kifordítod sarkaiból a világot!

3. Higgy a szeretetben! Tamásnak nem volt könnyű elhinni, hogy az apostolok látták az Urat, mert még mindig zárt ajtók mögött tartózkodtak a zsidóktól való félelmükben. Az életük még nem változott meg. Még nem hirdették bátran az evangéliumot és nem cselekedték a szeretet cselekedeteit. Nem Jézus mondta-e, hogy aki hisz Őbenne, az nagyobb tetteket is végrehajt, mint Ő maga? Tamás a szeretetet kereste és a bizonyítékot Isten létezésére – a bizonyítékot nem, de a szeretetet megtalálta. Szeretni annyit tesz, mint másoknak a javát akarni, pontosan azért, mert ő egy mások ember. Más szóval, aki szeret, a szeretett személy akaratát keresi. Krisztus azt szeretné, hogy elhiggyed: szeretetének hatalma képes megváltoztatni az életed és az egész világot. Higgy a szeretetben, és a szeretet gyakorlásával másokat is segíts Istenhez!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, ha őszinte akarnék lenni, azt mondanám, hogy a kétely, amellyel Tamás küzdött, semmi az én kételkedésemhez képest. Annak ellenére, hogy újra és újra bebizonyítottad irántam való szeretetedet, minden körülmény ellenére és mindazon emberek ellenére, akiket hozzám küldtél, továbbra is kételkedem a szeretetedben minden alkalommal. Ha valóban hinnék a szeretetedben, hinnék a szavadnak és hinnék a gondviselésben, akkor nem lennék ideges és aggályos minden próbatételnél. Erősítsd meg a hitemet, Uram, és légy segítségemre a hitetlenségemben! Szent Tamás apostol imádkozz értünk!

Elhatározás: Ma a hitem irányítsa cselekedeteimet, és így emlékeztessem magam arra, hogy Isten velem van és gondoskodik rólam.


A pápa imaszándéka 2019. július hónapra:

Az igazságszolgáltatás feddhetetlenségéért: Imádkozzunk, hogy az igazságszolgáltatás területén dolgozók becsületesen végezzék munkájukat, és így ne a világot átszövő igazságtalanságé legyen az utolsó szó.

 

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.