Mi a legmélyebb vágyam?
2019. június 21. Évközi tizenegyedik hét – péntek
Gonzága Szent Alajos szerzetes
P. Walter Schu LC 

Mt 6,19-23
Ne gyűjtsetek magatoknak kincset a földön, ahol moly rágja és rozsda marja, s ahol betörnek és ellopják a tolvajok! A mennyben gyűjtsetek kincset, ahol nem rágja moly és nem marja rozsda, s ahol nem törnek be és nem lopják el a tolvajok! Ahol a kincsed, ott a szíved is.
A test világa a szem. Ha szemed ép, egész tested világos. De ha a szemed rossz, egész testedre sötétség borul. Ha tehát a világosság, amely benned van, sötétség, mekkora lesz maga a sötétség?

Bevezető ima: Uram! Tudom, hogy az igazi kincsek a mennyben vannak. Ebben az imádságban még jobban tudatosítani akarom magamban, hogy én az örökkévalóságnak élek, ezért minden napot úgy akarok használni, hogy országod terjesztéséért tett jócselekedeteimmel az örök életre gyűjtsek kincseket.

Kérés: Uram, segíts felfedezni, hová szól hívásod számomra, hol tudom a legtöbb mennyei kincset gyűjteni!

1. Múlandó, vagy örök kincsek. Ki ne szeretne elrejtett kincset felfedezni? Az emberi szív nagyon fogékony a kinccsel járó szerencsére és biztonságra, valamint a vele járó örömre. Itt azonban egy alapvető problémával kell szembenéznünk: milyen fajta kincsre bízhatjuk rá szívünket, lelkünket, egész valónkat? Krisztus óva int bennünket a hamis kincsektől, melyekkel nap, mint nap találkozunk: ezek a földi kincsek, az ékes ruházat, a tulajdon vagy a gazdagság. De minden kincset el lehet és el fognak venni tőlünk. Abban a pillanatban, amikor a legjobban segítségre szorulunk, mikor az örök életbe kell átlépnünk, csődöt fog mondani minden anyagi tulajdonunk.

2. A szív legmélyebb vágyai. Krisztus egy olyan kincset kínál nekünk, mely méltó az emberi szívhez, mely nem hagy cserben halálunk pillanatában, és amit az örökkévalóságba is magunkkal vihetünk. Mi ez a kincs? Ez maga Krisztus személye és azok a jócselekedetek, melyeket érte tettünk. Egyedül Krisztusnak élni, Őt mindenekfölött szeretni, életünket neki adni, egész magunkat neki adni, ez az egyetlen kincs, ami elég ahhoz, hogy az emberi szívet betöltse. Ez alkalmas egyedül, hogy legmélyebb vágyainkat csillapítsa. Csak ez a kincs marad meg az örökkévalóságban, ez tölt el minket újra és újra örömmel. „Mert ahol a kincsed, ott a szíved is.”

3. A test világossága. Krisztus tanítása a szemről, mint a test világossága, első hallásra talán nem teljesen érthető, különösen az előző résszel összefüggésben, ahol a mennyei kincsgyűjtésről volt szó. Ha jobban megvizsgáljuk, felfedezhetünk egy belső összefüggést. A bibliamagyarázók szerint itt azokról a szándékokról van szó, amik a cselekedeteink mögött rejtőznek. Krisztus felhívja figyelmünket, hogy vigyázzunk, mit teszünk, hogyan nézzük az eseményeket és az embereket, és azt ajánlja, egy gyermek egyszerűségével tegyük mindezt. Ha Krisztust látjuk a másik emberben, ha képesek vagyunk Isten gondviselő kezét meglátni mindenben, ami életünkben történik, ha minden, amit teszünk, Isten iránti szeretetből való, akkor testünket valóban betölti a fény.

Beszélgetés Krisztussal: Köszönöm, Uram, evangéliumod világos üzenetét. Köszönöm, hogy megmutatod, hogyan éljem életemet az örökkévalóság fényében. Köszönöm, hogy Te vagy az egyetlen kincs, mely szívem vágyait csillapítani tudja.

Elhatározás: Ma mindent Krisztus iránti szeretetből teszek, és segítek országának építésében. Ezzel tudatosan törekszem, hogy kincseket gyűjtsek a mennybe.


A pápa imaszándéka 2019. június hónapra:

A papokért: Imádkozzunk, hogy a papok egyszerű és alázatos életmódjukkal elkötelezetten vállaljanak sorsközösséget a legszegényebbekkel.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.