Találjuk meg békénket Krisztusban!
2019. május 21. húsvét ötödik hete – kedd
P. Alex Yeung LC 

Jn, 14,27-31
Békét hagyok rátok, az én békémet adom nektek. Nem úgy adom nektek, ahogy a világ adja. Ne nyugtalankodjék szívetek és ne féljen. Hallottátok, hogy azt mondtam nektek: Elmegyek, és visszajövök hozzátok. Ha szeretnétek engem, örülnétek annak, hogy az Atyához megyek, mert az Atya nagyobb nálam. Megmondtam nektek már most, mielőtt megtörténne, hogy amikor bekövetkezik, higgyetek. Most már nem sokat beszélek veletek, mert jön a világ fejedelme; felettem ugyan nincs hatalma, de hogy megtudja a világ, hogy szeretem az Atyát, és úgy teszek, ahogy az Atya meghagyta nekem: keljetek föl, menjünk innen.

Bevezető ima: Uram, ahogy ezen az órán magányomban eléd jövök, engedd lelkemnek, hogy befogadja azokat a fénysugarakat, melyeket közölni akarsz velem. Hiszem, hogy elkísérsz imámban. Hiszem, hogy keresed szívemet és megadod azokat a kegyelmeket, melyekre leginkább szükségem van. Neked adom akaratomat, hogy szívem égjen a Te szeretetedben.

Kérés: Uram, vedd ezt a napot és tedd, hogy a tied legyen! Legyen ez a mai ima a valódi béke és boldogság forrása! Add, hogy köréd építsem fel napomat!

1. Krisztust vissza kell hoznom napjaimba! Napjaink jó része a kötelességek forgószelébe telik, mely könnyen a stressz okozója és legfőbb kiindulópontja lehet. Egy bizonyos mértékű stressz mindig egy hivatását aktívan gyakorló apostol életét fogja képezni. A veszély akkor kezdődik, amikor a stressz, mely lábunkat a földön tartja apostoli életünk meghatározó részévé válik: ez szövi át irodai, otthoni és társasági életünket. Legtöbbször, amikor ez történik, és úgy érezzük, hogy a feladatok átcsapnak a fejünk felett, azért van, mert elfelejtettük terheinket megosztani Krisztussal. Ő nem csak része, hanem középpontja akar lenni a napomnak. Csak benned, Jézus, fogom megtalálni azt a békét, mely elűzi a mindennapi élet küzdelmeiből fakadó nehézséget.

2. Egyszerűen van értelme. Minden értelem között a legritkább az egészséges emberi értelem. Az egészséges emberi gondolkodás olykor annyira egyszerű lenne, hogy elutasítjuk, sőt minden olyan dolgot is, ami ezzel – bár értelmesnek találjuk – együtt járna… Ezzel odáig is elmegyünk, hogy végül saját tapasztalatunk visz vissza ahhoz, amit mindig is tudtunk. Ez igaz a Jézus által megígért béke megtalálásával kapcsolatban is. Az ima az ajtó Jézushoz és mi ezen az ajtón kopogtatunk, mikor napunk legértékesebb részét adjuk az imádság számára. Ha kinyílik ez az ajtó, megtaláljuk azt, amit kerestünk: a Jézusban való legmélyebb békét. A józan ész azt mondatja velünk, hogy minél nagyobb a ránk bízott feladatok súlya, annál inkább kell Jézushoz erőért fohászkodnunk, hiszen Ő legyőzte a világot.

3. Engedjük el aggodalmainkat! Birodalmak jönnek és mennek, de az egyetlen uralom, amely örökké tart, az Atya Királysága. Jézus az Atyához vezet minket, aki minden látható és láthatatlan teremtője. Hány dolog lefoglalja időnket: a gyereket sportórára vinni, a városházára menni vagy egy plébániai rendezvényen részt venni. Könnyen szem elől téveszthetjük, hogy merre is megy az életünk. Hányszor elfelejtjük, hogy Jézus a történelem Ura és megmondta, hogy minden visszatér az Atyához. Ezt halljuk a misén: „Ő általa Ő vele és Ő benne a Szentlélekkel egységben minden tisztelet és dicsőség a Mindenható Atyáé most és mindörökkön örökké.” Ebből arra a bizonyosságra juthatunk, hogy a gondviselő Atya keze irányítja és vezeti a történelmet. Ne engedjük, hogy szívünk aggodalommal teljen el, hanem inkább töltsük meg bizalommal és tanulékonysággal, hogy Isten akaratát tegyük az első helyre! Bízz Istenben és Ő cselekedni fog!

Beszélgetés Krisztussal: Uram, milyen gyönyörű az élet, ha Te vagy mindennek a középpontja. A Te szavaidból áradó békét lelkem olyan szívesen hallgatja. Vágyom arra az erkölcsi erőre, melyet az apostolok kaptak szavaid hallgatása során. Átváltoztattad az elveszett, elbizonytalanodott, bajban lévő tanítványokat bátor szívű apostolokká, akik rettenthetetlenül szembenéznek az előttük álló kihívásokkal. Jöjj be Uram a szívembe és tölts el a vággyal, hogy életem középpontjába akarjalak helyezni Téged!

Elhatározás: Ma átnézem a mai elfoglaltságaimat és kijelölök egy 15 perces időszakot a nap legjobb részéből, melyet Jézussal való párbeszédben töltök.


A pápa imaszándéka 2019. május hónapra:

Az Egyházért Afrikában: Imádkozzunk az afrikai Egyházért, hogy elkötelezett tagjain keresztül az egység kovászává váljon Afrika népei között, és a remény jele lehessen e földrész számára.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.