Csendes várakozás
2019. április 20. – Nagyszombat
P. Christopher Scroggin LC
Nagyszombaton az Egyház Urunk sírjánál időzik, az Ő szenvedéséről és haláláról elmélkedik. Ezen a napon, húsvét vigíliájának evangéliumát olvassuk.

Lk 24,1-12
A hét első napján kora hajnalban kimentek a sírhoz, s magukkal vitték az előkészített illatszereket is. A kő el volt a sírtól hengerítve. Bementek, de az Úr Jézus testét nem találták. Még fel sem ocsúdtak meglepetésükből, már két férfi jelent meg mellettük, ragyogó ruhában. Ijedtükben a földre szegeződött a tekintetük. De azok így szóltak hozzájuk: “Miért keresitek az élőt a halottak között?” Nincs itt, feltámadt. Emlékezzetek vissza, mit mondott nektek, amikor még Gallileában járt: Az Emberfiának – mondta – a bűnösök kezére kell kerülnie, fölfeszítik, de harmadnap feltámad.” Erre eszükbe jutottak e szavai. A sírtól visszatérve mindent hírül adtak a tizenegynek és a többieknek. Mária Magdolna, Johanna és Jakab anyja, Mária s néhány más apostoloknak, de azok üres fecsegésnek tartották és nem hittek nekik. Péter mégis menten a sírhoz futott. Benézett, de csak a lepleket látta. Hazament és igen elámult a történteken.

Bevezető ima: Mennyei Atyám, a sírnál elmélkedem, amelyben Fiad fekszik, Ő aki a végsőkig szeretett minket. A nagyszombat csendjében emlékezni akarok, és felkészülni lelkileg a feltámadásra. Csendes, várakozó imával jövök hozzád, türelmesen várva húsvét hajnalát. Tudom, hogy a látszólagos vereség valójában az élet győzelme. Segíts, hogy meg tudjam ragadni halálod és feltámadásod nagyságát!

Kérés: Jézus, add kegyelmedet, hogy mélyebben megértsem a feltámadásod dicsőségét!

1. Máriával együtt várakozni. Sok minden történt az előző napokban. Lassan pirkad ezen a csendes szombaton. A mai nap csöndes várakozás Máriával, hogy az ő kezét fogva, vele együtt elmélkedjünk, vele együtt elvonuljunk egy csöndes helyre és szemléljük az Úr halálát. Nagyszombat a siratás és a remény napja. Nem egyszerűen egy nap a nagypéntek és a húsvétvasárnap között. A nagyszombat, amikor Isten Anyjával a legnagyobb nyugalomban mélységesen szemléljük a történteket.

2. A Feltámadás másik oldala. A mi nézőpontunkból könnyű elfelejteni, hogy az apostolok és az Úr tanítványai számára úgy tűnt, hogy mindennek vége, ennyi volt. Jézus halott. Amikor Jézus felkiáltott a keresztfán: „Beteljesedett”, hatalmasnak és végérvényesnek hangzott. Nem hallhatják többé a hangját, nem érezhetik a beszédéből sugárzó erőt, vagy nem láthatják többé csodálatos cselekedeteit. Számukra ebben a pillanatban nem létezett a feltámadás, csak a szenvedés és a halál. Az asszonyok előkészítettek mindent, hogy bekenjék a balzsamokkal Jézus halott testét. Nekünk a másik oldalról kell ma szemlélnünk a Feltámadást.

3. A válasz Krisztus szavában van. Csak a legcsendesebb szemlélődésben fogják az apostolok látni, hogyan áll össze a kép. Jézus előre elmondott mindent, hogy mi fog vele történni, beleértve a feltámadást is. Jézus teljesen nyíltan beszélt nekik, és most mégsem fogják föl mi történt. Csak ha Máriával együtt teljes csöndben töltik ezt a napot, akkor értik meg esetleg, amit Jézus mondott nekik. Ránk is ugyanez érvényes; emlékezzünk Krisztus szavaira Máriával, mert a mi gondolataink is gyakran teljesen lezárnak a megértésre. Sokszor azt hisszük, ismerjük Jézust, és megértettük szavait, de valójában tanítása nem ver gyökeret a szívünkben. Nagy gonddal kell arra figyelnünk, hogy mit tanít az evangéliumban, hogy képesek legyünk felfogni szavai mélyebb értelmét. Máriával együtt kell ezt tennünk és meg kell engednünk, hogy Jézus segítsen ebben nekünk.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, a mai nap csendje segít, hogy szívemben szemléljem és átgondoljam azokat a dolgokat, amiket értem tettél az előző napokban. Tudom, hogy nagyszombat csendje nem a kétségek és a reménytelenség csöndje, hanem a nagy várakozásé; ez a várakozás majd húsvét elsöprő örömében fog kiteljesedni. El akarok menni a szent asszonyokkal sírodhoz, de nem azért, hogy bebalzsamozzam halott testedet, hanem, hogy az angyalokkal együtt boldogan hirdessem: „Nincs itt. Feltámadt!”

Elhatározás: Ma megpróbálok annyi időt, amennyi csak lehetséges csendes imádságban tölteni, hogy jól fel tudjak készülni húsvét örömére.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.