A napi elmélkedések írói, szerkesztői és terjesztői a Regnum Christi Mozgalom tagjai. Kérjük, támogassa tevékenységeinket rendszeres adományával

Missio Christi Alapítvány számlájára való utalással: 1160006-00000000-44151470. 

Május 20-ig lehetősége van személyi jövedelemadója 1%-áról is rendelkezni. Kérjük, hogy ezt a lehetőséget se hagyja kihasználatlanul! Missziónk számára nagy segítség lenne, ha kedvezményezettként a közhasznú Missio Christi Alapítványt jelölné meg rendelkező nyilatkozatán. Adószám: 18254589-1-43.

Rendelkező nyilatkozat – alapítványunk adószámával már kitöltve – INNEN letölthető.
Hálásan köszönünk minden segítséget!


Szeretet mindenekfelett
2019. április 15. – Nagyhétfő
P. Christopher Scroggin, LC 

Jn 12,1-11
Húsvét előtt hat nappal Jézus Betániába ment, ahol Lázár lakott, akit Jézus föltámasztott halottaiból. Ott vacsorát készítettek neki. Márta felszolgált, Lázár azok között volt, akik vele ültek az asztalnál. Mária pedig fogott egy font igazi, drága nárduszolajat, megkente Jézus lábát, és hajával törölgette azt. A ház megtelt a kenet illatával. Erre tanítványai közül az egyik, az iskarióti Júdás, aki árulója lett, így szólt: ,,Miért nem adták el ezt a kenetet háromszáz dénárért, és adták oda a szegényeknek?” Ezt pedig nem azért mondta, mintha a szegényekre lett volna gondja, hanem mivel tolvaj volt, és nála lévén az erszény, az adományokat elsikkasztotta. Jézus ekkor így szólt: ,,Hagyj békét neki, hogy temetésem napjára megőrizze azt. Mert a szegények mindenkor lesznek veletek, de én nem leszek mindig veletek.” A zsidók közül sokan megtudták, hogy ott van, és odamentek, nemcsak Jézus miatt, hanem hogy Lázárt is lássák, akit föltámasztott halottaiból. A főpapok pedig azon tanakodtak, hogy Lázárt is megölik, mert a zsidók közül sokan mentek oda miatta, és hittek Jézusban.

Bevezető ima: Uram, köszönöm, hogy meghívtál a betániai vacsorára. Arra hívsz, hogy közel legyek hozzád földi zarándoklatod utolsó napjaiban. El szeretnélek kísérni, hogy ezzel is vigaszt nyújtsak, ahogy a nehéz vég felé közeledsz. Atyám, növeld Fiad iránti szeretetemet, különösen most a szenvedése és halála hetében, melyet irántam való szeretetből vállalt.

Kérés: Úr Jézus, segíts, hogy valóban megtapasztaljam irántam való szeretetedet ebben az elmélkedésben! Add, hogy ezáltal jobban szeresselek, és teljesen neked adjam magam!

1. Hamis kép. Júdás harminc ezüstért árulja el Jézust. János tolvajnak hívja, mert gyakran elvett az apostolok pénzéből. Ám valami mélyebbről van itt szó: Júdás más Messiást várt, olyat, aki megszabadítja a zsidókat az ellenségeitől és olyan törvényt hoz, mint Dávid, vagy mint Salamon. Júdás nem ismerte igazán Jézust, nem tapasztalta Őt meg úgy, mint a Szamáriai asszony, Bartimeus vagy akár mint Márta vagy Mária. Más elképzelése volt – egy hamis képet alakított ki magában a Messiásról. Kicsoda számomra Krisztus? Elvárom tőle, hogy megszabadítson minden kísértéstől és nehézségtől? Egy saját vallást építek föl magamnak, amelyben azt fogadom el, ami nekem tetszik, és kihagyom, ami nem?

2. Az igazi Jézus. Mi is talán elkövettük azt a hibát, hogy másnak képzeltük el az Urat. Néha azt akarjuk, hogy Jézus könnyítsen rajtunk, és ne várjon el tőlünk sokat. Talán még nem is jutottam el oda, hogy megismerjem az igazi Jézust. Talán úgy képzelem el Jézust, hogy a győzelemről beszél és nem a keresztről és szenvedésről. Nagyon fontos, hogy találkozzunk az igazi Megváltóval és kövessük Őt útján, akármilyen következménnyel járjon is ez. Nem tehetjük Istent azzá, aki nem is Ő – el kell Őt fogadnunk, mert Ő mindenekelőtt a mi Megváltónk és Üdvözítőnk.

3. Megismerni Őt. A nagy heti szent időben lehetőségünk van Jézust úgy megismernünk, amilyen valójában. Ez az Ő hete, ezért jött Krisztus valójában a földre. Ez a hét, amely megmutatja, hogy ki is akar lenni Ő számunkra. A Megváltónk szeretne lenni. Ő az, aki úgy szeret minket, hogy értünk odaadja életét. Ez a felismerés fog minket segíteni, hogy jobban szeressük Őt az életünkben. Ennek a felismerésnek arra kell ösztönöznie minket, hogy megtegyünk minden tőlünk telhetőt ennek a szeretetnek a továbbadásáért.

Beszélgetés Krisztussal: Úr Jézus, szeretnélek jobban megismerni, hogy jobban tudjalak szeretni. Segíts, hogy megszabaduljak a rólad felállított hamis képtől. Azt akarom, hogy szívembe költözz, és teljesen a tiéd legyek!

Elhatározás: A mai nap kihívásait és nehézségeit, mint keresztemet akarom elfogadni, hogy ezáltal is hasonlóbbá váljak Krisztushoz.


A pápa imaszándéka 2019. április hónapra:

A háborús övezetben dolgozó orvosokért és munkatársaikért: Imádkozzunk a háborús övezetekben dolgozó orvosokért és munkatársaikért, akik életüket kockáztatják azért, hogy mások életét megmentsék.

Erdő Péter bíboros, prímás imaszándéka:

Ima a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusért

Mennyei Atyánk, minden élet forrása!
Küldd el Szentlelkedet, hogy az önmagát értünk feláldozó és az Oltáriszentségben velünk levő Krisztust
felismerjük és egyre jobban szeressük!
Ő Urunk és Mesterünk, barátunk és táplálékunk, orvosunk és békességünk.
Adj bátorságot, hogy az ő erejét és örömét elvigyük minden emberhez!
Add, hogy a készület ideje és az Eucharisztikus Kongresszus ünneplése egész hívő közösségünk, fővárosunk, népünk, Európa és a világ lelki megújulására szolgáljon! Ámen.

Tovább! 


Jöjjön el a Te Országod!
Ez a Regnum Christi Mozgalom napi elmélkedése.